Vækstforum: Forskningsstøtte skal omlægges til skattekreditter

INNOVATION: Alle støtteordninger til forskning og udvikling skal kulegraves, mener regeringens Vækstforum, der vil have flere ordninger omlagt til skattekreditter. Det vil tage støtte fra de store og gavne små og nye virksomheder. Regeringen tavs indtil 2020-planen.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede
Fakta

Vækstforums anbefaling

Forsknings- og udviklingsstøtteordninger skal omlægges. Alle forsknings- og udviklings-støtteordninger skal gennemgås for at vurdere, hvilke der mest hensigtsmæssigt kan omlægges til mere generelle virkemidler som f.eks. skattekreditter.


Kilde: "Ny vækst i Danmark" Hovedkonklusioner fra Vækstforum
Regeringens Vækstforum kaster nu alle de statslige støtteordninger til forskning og udvikling ind i den politiske debat.

De bør alle sammen gennemgås med en tættekam med henblik på at omlægge flere af dem til mere generelle virkemidler som eksempelvis skattekreditter, foreslår Vækstforum i sit endelige udspil.

Skattekreditter adskiller sig fra skattefradrag, ved at virksomheder, der endnu ikke har et overskud, og som derfor ikke betaler selskabsskat, kan få et decideret tilskud.

"Et sådant tilskud, der betales til en virksomhed uden fortjeneste, kan være en afgørende kapitalindsprøjtning for nyetablerede virksomheder, der endnu ikke betaler selskabsskat. Et skattefradrag får virksomheden derimod først gavn af i den situation, hvor driften begynder at give overskud. På dette tidspunkt vil behovet for støtte imidlertid være mindre relevant," skriver Vækstforum i sit udspil.

Dokumentation
Fra Vækstforums slutrapport

De seneste års øgede offentlige investeringer i forskning, udvikling og innovation er bl.a. gået til at løfte forskningen og dermed også kvaliteten i uddannelserne.

Derudover er investeringerne især foretaget inden for prioriterede områder med fokus på grøn omstilling og velfærdsteknologi. Indsatsen kan dog samles i større programmer, så der skabes overskuelighed for virksomhederne og mere ens ansøgnings- og tildelings-kriterier mv., så midlerne anvendes mere effektivt.

Tilsvarende kan en del af de eksisterende danske støtteordninger til forsknings- og udviklingsaktiviteter med fordel omlægges til generelle virkemidler, så der opnås et større afkast af de offentlige investeringer.

I den forbindelse har skattekreditter den fordel i forhold til skattefradrag, at virksomheder, der endnu ikke har et overskud, og som derfor ikke betaler selskabsskat, får et decideret tilskud.

Et sådant tilskud, der betales til en virksomhed uden fortjeneste, kan være en afgørende kapitalindsprøjtning for nyetablerede virksomheder, der endnu ikke betaler selskabsskat. Et skattefradrag får virksomheden derimod først gavn af i den situation, hvor driften begynder at give overskud. På dette tidspunkt vil behovet for støtte imidlertid være mindre relevant.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00