For og imod nogle af de radarer vi kan vælge til missilforsvar

Sejltur og konference var ikke det eneste, der stod på programmet, da nytkampfly.dk fornylig holdt missilforsvarsuge. For mellem sejlturen på Niels Juel og konferencen samme sted, så nåede vi torsdag lige at drikke sodavand med to af de radarproducenter, som gerne vil levere os den radar, som der skal til, hvis en eller flere af vores fregatter en dag skal kunne detektere indkommende ballistiske missiler afsendt fra en slyngelstat mod Europa. Det er nemlig hvad daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt i 2014 lovede de andre NATO-lande, at vi ville gøre en dag.

Siden hen har Thorning-Schmidt forladt Danmark og dansk politik. Blandt de politikere der stadig er her, er der ikke udelt begejstring for projektet. SF er lodret imod - men de er ikke længere en del af forligskredsen og har ikke ambitioner om at blive en del af næste forlig, der skal forhandles om et års tid. Det har derimod de konservative, der som bekendt forlod forligskredsen i forbindelse med valget af kampfly. De mente simpelthen ikke at finansieringen hang sammen. De vil derfor kun med, hvis der kommer flere penge til forsvaret. Og hvis der gør det, så har missilradar høj prioritet - men ikke højeste prioritet.

Hos Dansk Folkeparti - der er og fortsat ønsker at være en del af forsvarsforligskredsen - er man ganske skeptisk overfor projektet, som de mener vil provokere Rusland unødigt, selvom det ikke kan nedskyde russiske missiler. Hos S og V er man til gengæld "hooked" på projektet. Hvor de radikale står er mere usikkert.

Login