Den store radar-bogstavleg

L, S og X. Det er de tre centrale bogstaver når vi taler om de radarer, som kan bruges til at detektere indkommende ballistiske missiler. Og det er netop hvad vi gør. For som bekendt, så kunne Søværnet godt tænke sig, at mindst en af de tre fregatter i Iver Huitfeldt-klassen bliver i stand til at deltage i NATO’s ballistiske missilforsvar, ballistic missile defense (BMD). For at det kan lade sig gøre, så skal fregatterne have nye radarer. Den store sorte Smart-L radar fra hollandske Thales skal udskiftes.

Som L’et indikerer, så er det en radar i det såkaldte L-bånd. Radarer, der opererer i dette bånd, er gode til at scanne et meget stort område på én gang med en meget "bred" radarstråle. Vi kan på den måde overvåge et stort område. Men hvis der dukker noget op, så vil vi have svært ved at se præcis hvad det er. Og som vi så på sidste år i vores lille sommerserie om BMD, så arbejder lande som Kina og Iran med at udvikle ballistiske missiler, der kan splitte sig op i flere sprænghoveder og "decoys". Her er det vigtigt at kunne se hvor mange enkeltelementer der er, og ikke bare at her er en "sky" af sprænghoveder, decoys og vragdele fra missilets første faser.

BMD bogstaver2Fransk-hollandske Thales har ikke lagt skjul på, at de gerne vil sælge Danmark deres Smart-L ELR-radar, hvor ELR står for "extended long range". Altså en Smart-L radar, der kan kigge længere end den Smart-L radar vi har i dag. Vi skal gerne op på at kunne kigge 2.000 kilometer for at kunne dække et tilstrækkeligt stort område af Europa med en dansk fregat på vagt på udkig efter indkommende ballistiske missiler fra Iran.

Login

 • Anmeld

  D.Staal

  Skal vi ikke bare putte ordet "Detektere" væk i et meget mørkt hjørne og glemme alt om det?
  "Opdage" hvilket fint ord vi kunne bruge istedet.

 • Anmeld

  Halken

  Andreas, du glemmer at nævne at de fleste avancerede missiler og fly i dag er LO eller VLO særligt i forhold til X-båndet som er det mest brugte. Mens at det er sværere at gemme sig for S og UHF/L radarer og mon ikke at det har noget at gøre med USNs valg af S-bånd.

  De nye amerikanske S-bånd SPY6 matches med en X-bånd SPQ-9B ildledelses radar på DD51. Så s-bånd bruges til at detektere (så ved man hvad der er derude også i regnvejr) og X-bånd til engagement.

  Som jeg lige husker det, så har LM lavet et modul som det Raytheon bruger til SPY6 (udviklet til samme konkurrence om at levere nye radarer til DD51 flight 3), og det er bla brugt i nogle stationære BMD installationer. Det eneste forskel på en stationær og fx SPY6 konfigurationen, er at den stationære har flere moduler og det øger følsomheden jo flere moduler man sætter på. De er begge GaN baserede og AESA. Et modul er faktisk en selvstændig radar.

  http://www.lockheedmartin.com/us/news/press-releases/2015/october/151023-mst-lockheed-martin-awarded-784-million-contract-to-build-ballistic-missile-defense-radar.html
  http://www.raytheon.com/capabilities/products/amdr/

  Så de kan begge skaleres efter behov. Det som er en udfordring, er at de er bygget til at være faste, dvs en konfiguration med fire faste radarer, så de dækker 360 grader 100% af tiden.

  9 af Raytheons SPY6 moduler svarer til samme performance som de nuværende DD51 SPY1DV der har 37 moduler. Eller hvis SPY6 har 37 moduler, så kan det se et mål der er halvt så stort på den dobbelte afstand af SPY1DV. Hvert modul er 2’x 2’, så 60cm x 60cm x 60 cm. Så en radar med 9 moduler svarer til en væg på 180cm x 180cm.
  Det man måske godt få plads til på en fregat. De danske har dig roterende radarer, så kan man få en roterende version, er det måske værd at overveje. Men måske skal du skrive en artikel om roterende vs faste radarer. Det er nok et topic for sig selv. Et trade-off mellem økonomi og effektivitet.
  Der kan også være andre muligheder.

  Vi ved at SPY1DV har været brugt og bruges til BMD i dag på DD51, men jeg ved ikke om kravene til de europæiske BMD skibe er de samme som til dem eller om de er sat højere.

  At om man kan ombygge fregatterne til faste radarer og om det er omkostningseffektivt er det åbne spørgsmål. Og så hvad kravene er til radaren: Hvor mange moduler skal der til for at opnå den ønskede/nødvendige sensitivitet til at løse BMD opgaven? Jo flere moduler jo bedre detektion af decoys mm, men jo dyrere radar.