Den store radar-bogstavleg

L, S og X. Det er de tre centrale bogstaver når vi taler om de radarer, som kan bruges til at detektere indkommende ballistiske missiler. Og det er netop hvad vi gør. For som bekendt, så kunne Søværnet godt tænke sig, at mindst en af de tre fregatter i Iver Huitfeldt-klassen bliver i stand til at deltage i NATO’s ballistiske missilforsvar, ballistic missile defense (BMD). For at det kan lade sig gøre, så skal fregatterne have nye radarer. Den store sorte Smart-L radar fra hollandske Thales skal udskiftes.

Som L’et indikerer, så er det en radar i det såkaldte L-bånd. Radarer, der opererer i dette bånd, er gode til at scanne et meget stort område på én gang med en meget "bred" radarstråle. Vi kan på den måde overvåge et stort område. Men hvis der dukker noget op, så vil vi have svært ved at se præcis hvad det er. Og som vi så på sidste år i vores lille sommerserie om BMD, så arbejder lande som Kina og Iran med at udvikle ballistiske missiler, der kan splitte sig op i flere sprænghoveder og "decoys". Her er det vigtigt at kunne se hvor mange enkeltelementer der er, og ikke bare at her er en "sky" af sprænghoveder, decoys og vragdele fra missilets første faser.

BMD bogstaver2Fransk-hollandske Thales har ikke lagt skjul på, at de gerne vil sælge Danmark deres Smart-L ELR-radar, hvor ELR står for "extended long range". Altså en Smart-L radar, der kan kigge længere end den Smart-L radar vi har i dag. Vi skal gerne op på at kunne kigge 2.000 kilometer for at kunne dække et tilstrækkeligt stort område af Europa med en dansk fregat på vagt på udkig efter indkommende ballistiske missiler fra Iran.

Login