Aktører: Fuld dansk udbytte af forsvarsfond kræver mere samarbejde og øget medfinansiering

Hvis Danmark skal have det maksimale ud af Den Europæiske Forsvarsfond, så skal Forsvaret, universitetsverdenen og forsvarsindustrien arbejde tættere sammen, og der er brug for mere offentlige medfinansiering. Sådan lyder meldingen fra flere aktører, efter at de første milliarder er blevet uddelt til europæiske forsvarsindustriprojekter.

Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Danmark kunne få meget mere ud af Den Europæiske Forsvarsfond (EDF), hvis myndighederne, virksomhederne og universiteterne arbejdede tættere sammen undervejs i forløbet. Og hvis den offentlige medfinansiering var større.

Det er meldingen fra forsvarsindustrien og en central aktør fra universitetsverdenen, efter de første testansøgningsrunder er gennemført, inden det for alvor går løs.

Fonden er en del af EU's nye syv-årige budget fra 2021-2027 og rummer i alt otte milliarder euro, som Danmark betaler en vis andel af gennem vores normale tilskud til EU's budget. Dertil kommer medfinansiering direkte fra forsvarsbudgettet til danske virksomheders projekter.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00