Ambassadør: Nato skal være bedre forberedt når næste pandemi kommer

KLAR: Nato's kompetencer indenfor krisehåndtering kom i brug under coronakrisen. Men forsvarsalliancen skal blive endnu bedre til at hjælpe sine medlemslande næste gang en pandemi rammer, forklarer Danmarks Nato-ambassadør.

Verdens største fly, AN-225, bringer masker fra Kina til Tyskland, hvor soldater står for at lodse flyet.
Verdens største fly, AN-225, bringer masker fra Kina til Tyskland, hvor soldater står for at lodse flyet.Foto: Bundeswehr / Nato
Andreas Krog

Da coronavirussen ramte Frankrig, erklærede landets præsident Emmanuel Macron, at Frankrig var i krig mod corona. Selvom flere tusinde mennesker er døde af coronavirus i Frankrig og andre europæiske lande, så er der dog ikke tale om en krig i traditionel forstand.

På trods af at der ”kun” er tale om en sundhedskrise, så har coronakrisen også påvirket arbejdet i Nato. Det fortalte Danmarks ambassadør til Nato Liselotte Plesner fornylig ved et webinar arrangeret af Atlantsammenslutningen.

”Nato er skabt til at stater kan assistere hinanden i tilfælde af en eksistentiel trussel. Her stod vi med en sundhedskrise. Så Nato stod ikke i første linje. Det gjorde nationerne. Men vi spurgte selvfølgelig os selv hvad Nato kunne bidrage med,” fortæller Liselotte Plesner, der medgiver, at Nato godt kunne have været ”en anelse hurtigere” til at komme på banen med assistance.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00