Anklagemyndighed vil udskyde sager mod Claus Hjort og Lars Findsen

Anklagemyndigheden har anmodet om at udsætte sagerne mod tidligere minister Claus Hjort Frederiksen og FE-chef Lars Findsen. Anmodningen kommer på baggrund af de seneste kendelser fra Højesteret i sagen, begrunder Anklagemyndigheden.

Anklagemyndigheden har anmodet om at udskyde sagerne mod Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen til slutningen af november efter en kendelse fra Højesteret.
Anklagemyndigheden har anmodet om at udskyde sagerne mod Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen til slutningen af november efter en kendelse fra Højesteret.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Anklagemyndigheden har anmodet om at udskyde sagerne mod FE-chef Lars Findsen og den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Det oplyser Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse torsdag.

Anmodningen om at udsætte sagerne sker på baggrund af de kendelser, Højesteret afsagde i sagen 12. oktober i år.

Kendelserne betyder blandt andet, at Lars Findsen har ret til at se sit anklageskrift samt retsbøgerne i forbindelse med hans sag, og at Anklagemyndigheden ikke kan stille særlige krav til forsvarerne om, hvordan de skal håndtere alle sagens dokumenter, som de ellers havde anmodet om.

Ifølge statsadvokaten i Viborg, Jakob Berger Nielsen, ændrer kendelserne "i meget væsentlig grad rammerne for håndteringen af de klassificerede oplysninger i sagerne".

"Anklagemyndigheden har derfor iværksat en afklaring af, om rammerne kan anses for betryggende i en sådan grad, at de klassificerede oplysninger kan fremlægges under retssagerne. Det er derfor ikke muligt at påbegynde hovedforhandlingerne som planlagt,” udtaler han i pressemeddelelsen.

I stedet har Anklagemyndigheden anmodet om, at retssagen mod Lars Findsen begynder 28. november, og at retssagen mod Claus Hjort Frederiksen begynder 30. november.

Læs også

Mangler afgørelse om dørene skal lukkes

Højesteret mangler stadig at tage stilling til, hvorvidt dørene skal være åbne eller lukkede, når retssagerne går i gang.

Mens Anklagemyndigheden ønsker, at dørene er lukkede, vil både Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen have åbne døre under retssagerne.

Både Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen er tiltalt for at have lækket statshemmeligheder, og de nægter sig begge to skyldig i anklagerne.

Som udgangspunkt er retsmøder offentlige, men retten kan vælge at lukke dørene, hvis der er et hensyn, der taler for det. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00