Bødskov: Længere værnepligt vil koste milliarder

En værnepligtig koster i gennemsnit 117.000 kroner og det vil koste mere end to milliarder kroner at forlænge værnepligten til 12 måneder. Venstre står fast på kravet om længere værnepligt, mens radikale advarer mod at tro, at en ændret værnepligt kan løse Forsvarets personaleudfordringer. 

Foto: Leonora Frydensberg Sepstrup / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Regningen vil blive stor, hvis værnepligten gøres længere, sådan som flere borgerlige partier drømmer om. Det viser beregninger fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse, som forsvarsminister Morten Bødskov fremlægger i et svar til de radikales forsvarsordfører Martin Lidegaard.

I dag tager Forsvaret hvert år 4.500 unge ind og langt hovedparten aftjener fire måneder i Hæren.

Vi skal tænke os rigtig grundigt om, hvis vi tror, at det at øge antallet af værnepligtige og længden af værnepligten kan løse problemerne med personalemangel i Forsvaret.

Martin Lidegaard
MF, forsvarsordfører, R
Beregningerne viser, at der vil være en mere udgift på cirka 1,9 milliarder kroner, hvis man fortsat indkalder 4.500 unge og giver dem otte måneder i trøjen. Tager man dem ind i 12 måneder, så vil meromkostningerne beløbe sig til 2,3 milliarder kroner, skriver ministeren og understreger, at beregningerne er forbundet med stor usikkerhed.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00