Debat

Debat: Danske virksomheder skal sætte standarden for NATO’s grønne indsats

NATO’s grønne planer er en gylden mulighed for danske virksomheder, skriver Jakob Henningsen, associated partner hos Navigate Public Affairs. 

Danske virksomheder skal positionere sig, sådan at de kan sætte standarten for NATO's grønne omstilling, skriver associated partner i Navigate Public Affairs, Jakob Henningsen.
Danske virksomheder skal positionere sig, sådan at de kan sætte standarten for NATO's grønne omstilling, skriver associated partner i Navigate Public Affairs, Jakob Henningsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jakob Henningsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

NATO er for alvor på vej ind i kampen mod de globale klimaforandringer.

NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg har over de seneste måneder afholdt møder med præsident Bidens klimarådgiver, John Kerry, og var desuden inviteret som taler på Bidens netop afholdte klimatopmøde.

Det amerikanske signal er klart: NATO skal yde en mere aktiv indsats i den globale klimakamp. Og Stoltenberg er parat til at spille bold. På dagen for klimatopmødet gjorde Stoltenberg det klart, at han på det kommende NATO-topmøde i juni vil fremme en konkret handlingsplan for, hvordan alliancen vil nedbringe militærets udledninger af drivhusgasser. 

At Stoltenberg med amerikansk opbakning vil presse aktivt på for en grønnere verden, er vigtigt. Og det giver god mening. 

For klimaforandringerne gør verden mere usikker. Tørke i store dele af Afrika skaber sammen med en markant befolkningsudvikling pres på knappe ressourcer som vand og landbrugsjord. Det fører til ustabilitet, som ikke kun påvirker lokalbefolkningerne men også Danmark og Europa i form af irregulær migration, fejlslagne stater, radikalisering og terrorisme.  

Det er med andre ord ikke en PR-øvelse for militæret at bidrage til at mindske den globale opvarmning – det er ganske enkelt afgørende for den fortsatte varetagelse af den nationale sikkerhed

Jakob Henningsen
Associated partner, Navigate Public Affairs

I andre dele af verden fører klimaforandringerne til ekstreme vejrforhold, og i Arktis er isens afsmeltning med til at skærpe konkurrencen og spændingerne mellem stormagterne om geostrategiske knudepunkter, naturressourcer og søruter. 

Dette er ikke en øvelse 

Klimaforandringerne udgør også en udfordring i forhold til NATO-landenes militære installationer.

Alene i USA vurderer det amerikanske forsvarsministerium, at op mod to tredjedele af landets kritiske militære installationer er truet af klimaforandringerne. To tredjedele. 

Det er med andre ord ikke en PR-øvelse for militæret at bidrage til at mindske den globale opvarmning – det er ganske enkelt afgørende for den fortsatte varetagelse af den nationale sikkerhed.

En helhjertet og fokuseret klimaindsats fra verdens største militære alliance kan bidrage positivt. NATO-landenes operationer, øvelsesaktiviteter og de nationale forsvars daglige drift af en enorm mængde fly, skibe, køretøjer og bygninger har konkret og markant betydning for den globale udledning af drivhusgasser.

Danmark kan gøre en forskel 

NATO’s forstærkede fokus på klima vil give grønne danske virksomheder unikke muligheder for at gøre en god forretning. NATO vil kun få succes med den ambitiøse målsætning, hvis der stilles krav om energieffektivitet og bliver introduceret ny grøn teknologi og effektivitetsmål i NATO’s forsvarsplanlægning.  

På planlægningen af den grønne omstilling har Danmark vist, at vi kan gøre en forskel. Det kan vi også på forsvarsområdet

Jakob Henningsen
Associated partner, Navigate Public Affairs

Og her er inddragelse af private virksomheder helt afgørende. Danske flagskibe inden for blandt andet brint-teknologi, biobrændstoffer, CO2 neutral skibsfart, energieffektive løsninger og vedvarende energi står med deres know-how og ekspertise stærkt rustet til at spille en rolle.  

Danske virksomheder bør derfor tidligt positionere sig og være med til at udforme de standarder, der vil guide NATO’s grønne indsats. Det gælder ikke mindst virksomheder, der ikke traditionelt anses for eller anser sig selv for at være en del af forsvarsindustrien.  

Skal potentialet indfries, vil det fordre en aktiv indsats fra København og en tæt løbende interessevaretagelse i forhold til NATO. På planlægningen af den grønne omstilling har Danmark vist, at vi kan gøre en forskel. Det kan vi også på forsvarsområdet.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00