”Der er trusler nok til alle”: Bramsen advarer EU mod at gå i konkurrence med Nato i nyt forsvarsudspil

Forsvarsministeren er stærkt positiv over for større indsatser mod hybrid krigsførsel og cyberkriminalitet i EU’s nye såkaldte strategiske kompas. Hun er mere lunken over for tanken om nye indsatsstyrker, selv om Danmark står udenfor, og advarer EU om at gå Nato i bedene.

Både udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) var kaldt til Bruxelles i denne uge for i fællesskab at diskutere EU's Udenrigstjenestes nye sikkerheds- og forsvarspolitiske udspil.
Både udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) var kaldt til Bruxelles i denne uge for i fællesskab at diskutere EU's Udenrigstjenestes nye sikkerheds- og forsvarspolitiske udspil.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Ved Polens grænse til Belarus udspiller sig lige nu det bedste eksempel på, hvorfor EU har behov for nye sikkerheds- og forsvarspolitiske instrumenter i sin værktøjskasse.

Det mener forsvarsminister Trine Bramsen (S), der i denne uge i Bruxelles for første gang diskuterede et udkast til det nye såkaldte strategiske kompas, der skal danne rammen om EU’s sikkerhedspolitiske prioriteter de næste fem-ti år.

Hun roser det fokus, som kompasset har på såkaldte nye trusler som cyberangreb og den slags hybrid krigsførelse, som den belarussiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, har gang i lige nu, hvor han forsøger at destabilisere EU ved at bruge migranter som levende pressionsmidler mod Unionen ved at flyve dem ind og sende dem mod de polske og litauiske grænser.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00