DF: Amerikanerne kan forsvare os bedre end EU

DEBAT: EU er en dværg i forhold til USA og Nato, når det kommer til militær styrke. At afskaffe forsvarsforbeholdet ville sende de helt forkerte signaler til vores allierede, skriver Dansk Folkepartis Jeppe Jakobsen.

Af Jeppe Jakobsen (DF)
Forsvarsordfører

Der er ingen tvivl om, at verdenen har forandret sig. Den fred, vi længe har taget for givet, er ikke så selvskreven længere. Hvor den eneste trussel imod Vesten i min ungdom var islamiske terrorgrupper med yderst begrænset kapacitet til egentlig at true Danmarks eksistens, er der i dag især fra Rusland og Kina, men også Iran og Nordkorea, handlinger og udmeldinger, der ikke betrygger ens tro på, at lande som Danmark er uden fjender.

Loyalitet gør Nato stærk
Når Danmark stadigvæk er et trygt land uden nogen trussel imod vores eksistens og uden trussel om angreb fra andre lande, så skyldes det ene og alene vores medlemskab af Nato. At vi sammen med vores allierede udgør den stærkeste militære alliance med betydelig afstand til den næste, sikrer, at ingen stat vil turde at angribe os. Det skal vi værne om. Det skal vi dyrke.

Men Nato-alliancen kan ikke tages for givet. For at Nato-alliancen kan leve og virke, skal vi vise i handlinger og i ord, at vi tror på alliancen. Det gælder blandt andet om at leve op til vores løfter, både om investeringer og indsatser, men også om at vise loyalitet over for alliancen. Det må vi ikke skabe tvivl om. Vi skal vise udadtil, at Nato er den kurv, hvori vi lægger vores sikkerhedspolitiske æg.

Hvis vi ophæver vores forsvarsforbehold, går vi den anden vej. Hvis vi, som nogle af mine kollegaer ønsker, skulle fjerne danskernes forsvarsforbehold over for EU, ville vi sende signalet tværs over Atlanten, at vi ikke tror på alliancen. Den er ikke god nok til os. Vi har andre, vi regner med.

Vi vælger ikke vores familie
For tiden må verdenen, og dermed Danmark og Nato, forholde sig til, at den amerikanske præsident hedder Donald Trump, og at han mildt sagt ikke er som de fleste amerikanske præsidenter før ham. Det kan vi ikke lave om på, og det er amerikanernes valg. Det skal vi indrette os efter. Det betyder for nuværende, at storebror i Nato-familien er lidt mere vævende i forhold til familiens fremtid.

I den situation ville det efter min bedste overbevisning være torskedumt at sige, at vi da bare kan klare os selv. At vi godt kan uden storebror. For sandheden er: Det kan vi ikke. EU som militærmagt er væsentligt svagere end Nato. Ikke kun USA står uden for et fælles EU-forsvar, men det gør Canada, Norge og snart Storbritannien også.

Danmark skal ikke gamble
Ikke alene er det væsentlige, store og slagkraftige militærmagter, men det er også nogle af de lande, som igennem tiden har vist, at de vil tage kampene, når det er nødvendigt, hvorimod mange af EU-landene har været tilbageholdende i Nato-missionerne. Et EU-forsvar i stedet for Nato stiller os væsentligt ringere i forhold til at afskrække de lande, som ikke ser verden som os. EU har tilsammen cirka 1.300.000 soldater. Kina har 2.000.000.

Vi skal ikke som nation sende et signal til amerikanerne om, at vi har andre venner, for sandheden er, at de venner ikke ville kunne forsvare os på samme betryggende vis, som amerikanerne kan. At afskaffe forsvarsforbeholdet er at gamble med danskernes sikkerhed, og det vil jeg under ingen omstændigheder være med til.

Forrige artikel Østergaard: Vi skal have en afstemning om forsvarsforbeholdet i 2019 Østergaard: Vi skal have en afstemning om forsvarsforbeholdet i 2019 Næste artikel Hækkerup: Vi skal lytte, når danskerne ikke vil afskaffe EU-forbehold Hækkerup: Vi skal lytte, når danskerne ikke vil afskaffe EU-forbehold
 • Anmeld

  Poul Elmegaard · EP kandidat, Radikale Venstre

  Fordrejning fra DF, igen, igen!

  Det handler ikke om at nedlægge NATO, men om at styrke europæisk samarbejde og særligt omkring indkøb og fællesstandarder.
  Vi sover virkelig i timen, ved bare at lade stå til. Afskaf forsforbeholdet nu! Det haster!

 • Anmeld

  Max Tranebæk · Flymekaniker

  Hvorfor alt det militære skrammel

  Jeg husker historien med Hovsa-missilet der var et Harpoon-missil som utilsigtet blev affyret af Fregatten Peder Skram ved middagstid den 6. september 1982
  Nej til alt det militære skrammel
  det ender galt.

  Med al respekt
  Jeg syntes kun det er kugler fra
  islamiske terrorgrupper med yderst begrænset kapacitet
  der flyder om ørene på os
  Det er kun få dage siden at der blev skudt her i Helsingør.
  På 16 dage er elleve personer skudt og fem dræbt – bare i Malmø.

  Med al respekt
  Jeg har ikke oplevet at Rusland Kina Iran eller Nordkorea der, skyder efter os.
  Der er noget helt galt

  Og Så ville jeg ønske politiske korrekte og falske fjendebilleder hen hvor peberet gror.

På spiontogt 100 fod over Østersøen

På spiontogt 100 fod over Østersøen

REPORTAGE: Der var russiske krigsskibe i farvandet, da Altinget var på patruljeflyvning over Østersøen som en del af Nato's øgede opmærksomhed på sin østlige flanke efter Ruslands annektering af Krim.