EU-bombe under forsvarsindustri tæt på at være desarmeret

MODKØB: Sagen om EU-Kommissionens utilfredshed med de danske modkøbsregler for indkøb af militært isenkram er tæt på en afslutning. Dermed kan der sættes turbo på arbejdet med en ny strategi for den danske forsvarsindustri.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

I snart tre år har Erhvervsstyrelsen og EU-Kommissionen diskuteret kommissionens ønske om en afskaffelse af de danske modkøbsregler. Imens er arbejdet med en ny strategi for forsvarsindustrien sat på pause.

Nu tyder meget imidlertid på, at en afklaring af striden med EU-Kommissionen nærmer sig en afslutning, og at der derefter for alvor kan komme kul under arbejdet med en ny forsvarsindustriel strategi. Det erfarer Altinget fra flere kilder.

Fair og lige konkurrence
Sagen startede i januar 2018, da Danmark modtog en åbningsskrivelse fra EU-Kommissionen med besked om, at man nu åbnede en såkaldt traktatkrænkelsessag mod Danmark, da Kommissionen ikke brød sig om de danske krav om modkøb i forbindelse med udenlandske virksomheders salg af militært isenkram til det danske forsvar. Det strider nemlig mod principperne om fair og lige konkurrence i EU's indre marked.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00