Om  
Lars Findsen

FE-chef fængslet i lækage-sag

Chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen har været fængslet siden starten af december. Han er anholdt og sigtet for læk af "højt klassificerede oplysninger". Den præcise sigtelse er fortsat hemmeligholdt. Findsen nægter sig skyldig.

Lars Findsen har været chef for Forsvarets Efterretningstjeneste siden 2015. Han er nu fængslet i sagen om lækage af hemmelige oplysninger fra tjenesten.
Lars Findsen har været chef for Forsvarets Efterretningstjeneste siden 2015. Han er nu fængslet i sagen om lækage af hemmelige oplysninger fra tjenesten.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Lars Findsen, der de seneste seks år har været chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, er fængslet i sagen om lækage af hemmelige oplysninger fra tjenesten.

Det skriver DR, der har været tilstede ved retsmødet, hvor navneforbuddet netop er blevet ophævet.

Lars Findsen nægter sig skyldig og kalder ifølge Berlingske sagen "vanvittig".

9. december meddelte PET i en pressemeddelelse, at fire personer var anholdt for at "have videregivet højt klassificerede oplysninger" fra efterretningstjenesterne.

Tre af de anholdte medarbejdere blev i hemmelighed fremstillet for en dommer, og én af dem sidder endnu varetægtsfængslet. Det viser sig nu at være Lars Findsen, efter dommeren har ophævet navneforbuddet på Findsens anmodning.

Hemmeligholdte retsmøde

Ifølge TV 2 er det ikke set tidligere, at en chef for en efterretningstjeneste er fængslet i en måned, mens en lækagesag efterforskes.

TV 2 har fået indsigt i retsbogen fra Lars Findsens grundlovsforhør, hvor det fremgår, at statens forhold til fremmede magter gjorde, at retten valgte at hemmeligholde retsmødet - samt at han blev varetægtsfængslet for at forhindre, at han på fri fod ville kunne vanskeliggøre efterforskningen af sagen ved at fjerne spor eller advare og påvirke andre.

Den præcise sigtelse er fortsat hemmeligholdt, men Lars Findsen er blandt andet sigtet efter en bestemmelse i straffeloven, der falder ind under kategorien "landsforræderi".

PET ønsker ikke at kommentere sagen og henviser ifølge DR til de dobbeltlukkede døre, men oplyser, at "højt klassificerede oplysninger" dækker over oplysninger, der er stemplet som "hemmeligt" eller "yderst hemmeligt".

"Og som dermed kan forvolde Danmark eller landene i EU eller Nato alvorlig eller overordentlig alvorlig skade, hvis oplysningerne bliver videregivet," lyder det i en mail til DR.

Renset i sag om tilbageholdte oplysninger

Lars Findsen har også været involveret i en sag, hvor FE har været under luppen, efter at en undersøgelse afslørede, at tjenesten skulle have tilbageholdt oplysninger for tilsynet med tjenesten, TET.

Men FE-kommissionen skrev i december, at der "ikke er grundlag for, at det offentlige søger nogen draget til ansvar, herunder Lars Findsen, Thomas Ahrenkiel eller de tre FE-medarbejdere, som alle har været tjenestefritaget".

Lars Findsen har været chef for Forsvarets Efterretningstjeneste siden 2015. Inden da havde havde han blandt andet været departementschef i Forsvarsministeriet og chef for Politiets Efterretningstjeneste. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Findsen

Chef, Forsvarets Efterretningstjeneste (hjemsendt), fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00