Fogh vil ikke kommentere Libyen-sag, og Hækkerup har ingen erindring om den

Tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup husker ikke, om han blev orienteret om afgørende rapporter i Libyen-sagen eller ej.

Foto: Søren Bidstrup og Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup (S) husker ikke, om han fik besked eller ej om de rapporter, der kæder danske F-16 sammen med mulige civile tab.

"Jeg har ingen erindring, om jeg blev eller ikke blev orienteret om rapporterne," skriver Nick Hækkerup, der var forsvarsminister fra 2011 til 2013 og i dag er lobbyist for ølindustrien, i en sms.

Et centralt spørgsmål i Libyen-sagen er ellers, om han som daværende forsvarsminister blev orienteret om de rapporter, hvor Forsvaret – som Altinget har afsløret i samarbejde med The Guardian og Airwars – slog fast, at danske kampfly havde deltaget i luftangreb, hvor FN, ngo'er og medier havde påvist civile drab under missionen i Libyen i 2011.

Læs også

Direkte adspurgt om han på anden vis blev orienteret om, at Danmark deltog i nogle af de angreb, hvor FN eller andre havde påvist civile tab, skriver Hækkerup:

"Hvad jeg blev orienteret/ikke orienteret om, må du tale med forsvarsministeriet om, de må ligge inde med oplysningerne, du ønsker."

Altinget har spurgt Forsvarsministeriet, om Nick Hækkerup blev orienteret om oplysningerne i rapporten.

Det har Forsvarsministeriet ikke svaret på, men i stedet skrevet, at nuværende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har sat Forsvaret i gang med at vurdere, om danske F-16 har forårsaget "følgevirkninger" i et sådan omfang, at det burde have udløst en undersøgelse i Nato eller den øvrige koalition, der bombede i Libyen tilbage i 2011.

Anders Fogh Rasmussen har ingen kommentarer til den historie.

Tim Allan
Kommunikationsdirektør, Rasmussen Global

Fogh er tavs

Altinget kan ud fra de pågældende rapporter se, at oplysningerne om danske kampflys rolle i angrebene er sendt videre til Danmarks militære repræsentation ved Nato, DAMIREP. Hvad der skete derefter, ved vi ikke. 

Altinget har også sendt en lang række spørgsmål til Nato, blandt andet om hvorvidt den daværende generalsekretær og tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, blev orienteret om de danske kampflys rolle i mulige civile drab.

Det har Nato ikke svaret på.

Heller ikke den tidligere generalsekretær vil svare på spørgsmålet.

"Anders Fogh Rasmussen har ingen kommentarer til den historie," skriver Tim Allan, kommunikationsdirektør i Foghs konsulentbureau, Rasmussen Global, i en mail til Altinget.

Undersøgelsen af Libyen-sagen er lavet i samarbejde med Airwars og The Guardian. Projektet er støttet af Journalismfund Europe.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024