Forbehold kan tvinge Danmark til at bryde EU’s enhed i Ukraine

På grund af forsvarsforbeholdet er det uklart, om Danmark kan deltage i en ny europæisk træningsmission til hjælp for modernisering af den ukrainske hær, som EU’s udenrigsministre er nået til enighed om.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba (t.h.), glæder sig over EU-støtte til den ukrainske hær. Men forsvarsforbeholdet kan føre til, at Jeppe Kofod (S) må sige nej til at deltage. Her ses de to under Kulebas besøg i København i slutningen af januar.
Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba (t.h.), glæder sig over EU-støtte til den ukrainske hær. Men forsvarsforbeholdet kan føre til, at Jeppe Kofod (S) må sige nej til at deltage. Her ses de to under Kulebas besøg i København i slutningen af januar.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Netop som den sikkerhedspolitiske krise i forholdet til Rusland når nye højder, risikerer Danmark at måtte bryde Europas fælles fodslag i støtten til EU’s naboland Ukraine.

Det skyldes forsvarsforbeholdet, som kan forhindre dansk deltagelse i en ny europæisk satsning i Ukraine – på trods af, at Danmark lægger stor vægt på at vise solidaritet med ukrainerne.

”Danmarks forbehold kan nu komme til at betyde, at EU ikke står så totalt sammen om støtten til Ukraine alligevel. Det er en ny og klar konsekvens af det danske forsvarsforbehold,” siger Catharina Sørensen, vicedirektør i Tænketanken Europa.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00