Forsvaret vil blive i lukningstruet grønlandsk lufthavn

Det danske forsvar ønsker fortsat at kunne bruge Kangerlussuaq-lufthavnen, som er i fare for at blive lukket som følge af Grønlands store lufthavnsprojekt. Dermed stikker Forsvaret hånden ned i en hvepserede.

Kangerlussuaq-lufthavnen en solskinsdag i april 2018.
Kangerlussuaq-lufthavnen en solskinsdag i april 2018.Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

Det har længe været en offentlig hemmelighed, at det danske forsvar ikke er videre begejstret for de grønlandske planer om at lukke atlantlufthavnen i Kangerlussuaq, når lufthavnene i Nuuk og Ilulissat er udvidet nok til at kunne tage imod fly direkte fra Europa.

Nu har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen formelt meddelt det grønlandske landsstyre, at Forsvaret gerne vil blive ved med at kunne bruge Kangerlussuaq med de faciliteter, som lufthavnen har i dag. Det er hovedsageligt hangarer og en lang landingsbane, der kan tage imod selv de største militære transportfly. Forsvarets opgaver i Grønland omfatter overvågning og suverænitetshævdelse, eftersøgnings- og redningstjeneste, havmiljøopgaver, støtte til det grønlandske samfund, hjælp til politiet og støtte til civile forskningsaktiviteter. En stor del af Forsvarets opgaver i Grønland støttes af Luftgruppe Vest, der har base i lufthavnen i Kangerlussuaq. Og det ønsker Forsvaret skal fortsætte.

"Henset til vejforhold, Forsvarets flytyper og opgaveløsning ønsker Forsvaret umiddelbart at blive i Kangerlussuaq," hedder det i en udtalelse fra Forsvarsministeriet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00