Rusland opruster på sin største arktiske base

BALANCE: En russisk base kun 1.000 kilometer fra Grønland vil fremover kunne bruges af kampfly og transportfly året rundt. Det ser USA som en potentiel trussel mod Thulebasen, mener ekspert.

Rusland har de senere år gradvist genåbnet og udvidet arktiske militærbaser fra Den Kolde Krigs tid. Og nu tager landet et afgørende skridt på Nagurskoye-basen på Alexandra Ø i øgruppen Franz Josef Land. En base, der er placeret kun 250 kilometer fra den norske ø Kvitøya og under 1.000 kilometer fra Grønlands nordøstkyst.

Basen, der var den første til at blive genåbnet, bliver nemlig udstyret med en 2.500 meter landingsbane med hård asfaltbelægning. Et skib med mere end 13.000 tons belægningsmateriale er således netop sejlet fra Murmansk på det russiske fastland med kurs mod Alexandra Ø. Det fremgår af en pressemeddelelse fra det russiske forsvarsministerium.

Med helårslandingsbanen bliver Rusland i stand til at stationere kampfly og transportfly på basen og operere derfra året rundt. I dag har basen en isbelagt landingsbane, der kun kan bruges om vinteren.

Login