Fra militært isenkram til taekwondokæmpere: Flere danskere laver egne indsamlinger til Ukraine

Civilsamfundet træder i karakter, når der er krig i Europas baghave. Det tyder den kraftige stigning i antallet af private Ukraine-indsamlinger i hvert fald på. Få overblik over den seneste halvanden måneds godkendte indsamlinger her.

Røde Kors og andre store nødhjælpsorganisationer får i disse dage selskab af en række mindre initiativer. Indsamlingsnævnet har den seneste måned godkendt 69 nye indsamlinger til fordel for Ukraine.
Røde Kors og andre store nødhjælpsorganisationer får i disse dage selskab af en række mindre initiativer. Indsamlingsnævnet har den seneste måned godkendt 69 nye indsamlinger til fordel for Ukraine. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Andreas Esbjørnsen

162.

Så mange nye indsamlinger har Indsamlingsnævnet godkendt siden 24. februar, hvor Rusland invaderede Ukraine, og krigen brød ud. For samme periode sidste år var antallet af godkendte indsamlinger blot 88.

Det viser tal fra Civilstyrelsen.

Læs også

Ser vi på, hvilke indsamlinger der er blevet godkendt, er det tydeligt, at private indsamlinger til Ukraine står for en stor del af stigningen. Der er således blevet godkendt 69 Ukraine-indsamlinger den seneste halvanden måned - og ifølge Christian Lundblad, som er formand for Indsamlingsnævnet, er der da også tale om den største indsamlingsbegivenhed i nævnets otte-årige levetid.

”Der har jo været naturkatastrofer, men jeg erindrer ikke, at der på noget tidspunkt har været et så massivt tryk. Jeg tror, vi alle sammen i nævnet er enige om, at det er den største enkeltbegivenhed, vi har set,” siger Christian Lundblad til Altinget.

De 69 indsamlinger har en række forskellige formål. Mens nogle samler ind til flygtninge i Juelsminde, forsøger andre at skaffe brugte biler, som de kan sende til Ukraine. Helt overordnet kan indsamlingerne dog inddeles i følgende kategorier: Nødhjælp, transport og indkvartering af flygtninge, støtte til NGO’er, militær støtte og andre formål.

Nødhjælp 

Under nødhjælpsparaplyen finder vi det største antal af indsamlinger. De oprettes af mange forskellige aktører og dækker over en bred vifte af nødhjælp og humanitært arbejde. For eksempel samler Odense City Rotary Club ind til blandt andet køb og fordeling af medicin til hospitaler i Ukraine.  

Andre er enkeltpersoner som Valdimar Thor Johannesson, som har oprettet en komité, der hver uge sender penge til deres kontaktpersoner i landet. Pengene går til mad, elektricitet og andre fornødenheder.  

Transport og indkvartering af flygtninge 

Uden for Ukraines grænser drejer hjælpen sig hovedsageligt om flygtninge. Det afspejler sig også i de danske indsamlinger, hvor mange, såsom komitéen ’Ukrainere til Danmark’, samler ind til at leje busser for at transportere flygtninge til Danmark. 

Derudover er der også flere indsamlinger, der har fokus på den lokale indkvartering af flygtninge. Her finder man for eksempel Hornbæk Handel, som samler ind til de ukrainske flygtninge, der skal bo på det gamle plejehjem i Hornbæk.

Godkendte indsamlinger

Indsamlingsnævnet modtager løbende anmodninger om tilladelser til indsamlinger til Ukraine. Denne oversigt tager udgangspunkt i godkendte Ukraine-indsamlinger fra krigens udbrud 24. februar til og med den 4. april. Vi tager derfor forbehold for eventuelle ændringer og nyligt godkendte indsamlinger.

Støtte til NGO’er

Hvor mange af indsamlingerne til nødhjælp ikke nævner specifikke NGO’er, er der også en del, som samler direkte ind til klassiske organisationer såsom Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp.

Men der er også flere, der har fået godkendt indsamlinger til lokale ukrainske organisationer. Det ses blandt andet hos ’Støt Aratta Ukraine’, som samler ind til en ukrainsk organisation, der hjælper handicappede og udsatte børn. 

Militær støtte 

Mens indsamlinger typisk handler retter sig mod de civile ofre for krigen, er det også muligt at indsamle til dem, som fører krigen. Af Indsamlingsnævnets oversigt fremgår det, at de har godkendt fire indsamlinger, der har relation til Ukraines militær.

To af dem samler ind til beskyttelsesudstyr og brugte biler, mens to komitéer ’Den danske Ukraine-komité’ og ’Svitlana Moyseyeva’ samler direkte ind til det ukrainske militær.

Den danske Ukraine-komité består af en række prominente medlemmer herunder to ministre, og de har oplyst, at de ikke fører kontrol med, hvor våbnene produceres eller ender.

Andre formål

Til sidst er der nogle indsamlinger, som ikke falder under de andre kategorier. Der kan nævnes 3F, som samler ind til fagforeninger i Ukraine, Foreningen Håb for Gadehunde, som samler ind til dyreinternater, og Taekwondo for Peace, som samler ind til taekwondokæmpere og paraatleter. 

Se alle de godkendte indsamlinger i tabellen nedenfor. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion