Dansk komité vil ikke føre kontrol med Ukraine-våben: "Vi håber bare, de kan købe mange"

Danskere kan nu donere penge til Den danske Ukraine-komité, der ønsker at finansiere våben til det ukrainske forsvar. Komitéen fører ikke kontrol med, hvor våbnene ender, eller hvor de produceres. To tidligere ministre er blandt komitéens medlemmer.

Den danske Ukraine-komité afholder pressemøde, hvor en række af medlemmerne er til stede. Fra venstre: Christian Herskind, Henrik Sass Larsen, Jan Johan Kühl, Søren Pind, Kathrine Lilleør og Jarl Cordua.
Den danske Ukraine-komité afholder pressemøde, hvor en række af medlemmerne er til stede. Fra venstre: Christian Herskind, Henrik Sass Larsen, Jan Johan Kühl, Søren Pind, Kathrine Lilleør og Jarl Cordua.Foto: Frederik Gjersen Hansen
Frederik Gjersen Hansen

I indre by i København har en nystiftet organisation tirsdag eftermiddag inviteret til pressemøde. Organisationen, Den danske Ukraine-komité, vil samle penge ind, der skal finansiere våben til det ukrainske forsvar.

“Vi har fået nok af at sidde med hænderne i skødet. Vi erkender, at Zelenskijs appel om kampduelige mænd og kvinder ikke inderholder os," siger tidligere Venstre-minister og medstifter af komitéen Søren Pind.

Ved siden af ham står blandt andre tidligere S-minister Henrik Sass Larsen, sognepræst Kathrine Lilleør og politisk kommentator Jarl Cordua. De og en række andre fremtrædende personer har oprettet en indsamlingskonto, som privatpersoner kan betale til.

Under sloganet “Stop Putin. Støt det Ukrainske forsvar” sender komitéen penge fra bidragsydere til en konto, der tilhører den ukrainske nationalbank.

Det virker til, at arbejdet er kommet godt fra start. Lige inden pressemødet fik komitéen et opkald fra en borger, der ønskede at donere et tocifret millionbeløb, fortæller Søren Pind.

“Det er jeg meget bevæget over. Men jeg tror alle, der har set billederne fra Kyiv og Kharkiv er lige så rystede, som vi er, over dette overfald på et uskyldigt, demokratisk land,” siger han.

Den danske Ukraine-komité

Komitéens medlemmer rummer en række danske profiler. 

  • Søren Pind, tidligere minister
  • Jan Johan Kühl, Managing Partner
  • Kathrine Lilleør, sognepræst
  • Michael Marseen, statsautoriseret revisor
  • Anna Libak, udlandsredaktør
  • Henrik Sass Larsen, tidligere minister
  • Christian Herskind, bestyrelsesformand, advokat og brigadegeneral
  • Annette Heick, kunstner og iværksætter
  • Jeanette Varberg, arkæolog og forfatter
  • Michael Koefoed Steensborg Drejer, Global CEO
  • Jarl Cordua, politisk kommentator
  • Martin Thorborg, IT-direktør og iværksætter
  • Thomas Voss, bestyrelsesformand og godsejer
  • Sune Wæsel, bestyrelsesformand og Public Affairs Director
  • Sanna Mari Suvanto-Harsaae, bestyrelsesformand

Kilde: Den danske Ukraine-komité

Støtte uden deltagelse

I Nato er man meget opmærksom på, at Rusland ikke opfatter Nato-medlemslandenes bidrag til krigen i Ukraine som en direkte deltagelse i krigen. Det bekymrer tilsyneladende ikke Den danske Ukraine-komité.

Nato-landene med USA i spidsen bestræber sig hele tiden på, at støtten til Ukraine er på et niveau, hvor det ikke bliver opfattet som direkte deltagelse i krigen. Hvad gør I for at sikre, at jeres bidrag ikke opfattes som en direkte deltagelse i krigen?

“Det ville overgå min vildeste fantasi, hvis vi kunne nå dertil, hvor russerne opfatter denne komité som værende i krig med Rusland. Men jeg skal ikke afvise, at jeg dermed også ville føle, at vi har opnået det formål, vi faktisk ønsker med komitéen," siger Søren Pind, mens der grines og klukkes blandt komitéens øvrige medlemmer.

Den frie vestlige verdens kamp

Der er en stemning af konsensus til dagens pressemøde. Sognepræst Kathrine Lilleør mener heller ikke, at man længere kan vifte med det hvide neutralitetsflag.

"Det, der foregår nu med bomber, der rammer civile, er så voldsomt, at hvis man ikke er imod Rusland, så er man med dem. Man kan ikke være neutral længere," siger hun.

I dagens anledning har Lilleør oversat den ukrainske nationalsang. Sangen handler om frihed, som er en vigtig påmindelse, mener hun.

“Folket i Ukraine kæmper lige nu for den frihed, vi tager for givet. Derfor er det vigtigt, at vi står op for dem,” siger hun og tilføjer:

"Ukrainernes kamp er alle i den frie, vestlige verdens kamp."

Nynazistisk kamp

Den gode stemning holder dog ikke hele pressemødet ud. På sociale medier florerer videoer med soldater fra den nynazistiske Azov-bataljon, der fremviser våben, som er doneret fra udlandet. Da Altinget spørger ind til komitéens overvejelser om, hvor våbnene ender henne, skifter humøret blandt medlemmerne.

I Afghanistan endte man med at give våben til blandt andet mujahedinere, som senere vendte sig mod Vesten. Hvad gør I for at sikre, at de våben I er med til at finansiere, rent faktisk ender hos ukrainere og ikke hos Azov-bataljonen eller andre, man ikke ønsker at støtte?

“Det, vi gør, det er, at vi sætter penge ind på den konto, som den ukrainske regering har oprettet i den tyske forbundsbank til formålet om at støtte det ukrainske forsvar,” siger Søren Pind.

Han bliver imidlertid afbrudt af et af komitéens øvrige medlemmer, politisk kommentator Jarl Cordua.

“Må jeg godt stille et spørgsmål til dig? Hvad er problematisk ved, at Azov-bataljonen lige nu kæmper mod russerne i Mariupol? Er det et problem for Altinget?” spørger han.

Hvad hvis våbnene senere bliver brugt i nynazisitisk kamp?

“Men hør nu her. Både den svenske, tyske og amerikanske regering leverer våben. Der er i det hele taget en lang liste af lande og regeringer, som leverer våben,” siger Søren Pind.

Så I fører ikke selv kontrol med, hvor våbnene ender henne?

“Vi fører kontrol med, at pengene bliver overført til den legitime konto, som den ukrainske nationalbank har oprettet i den tyske nationalbank,” siger Søren Pind.

Vil ikke undersøge leverandør

Det er altså den ukrainske regering, der selv råder over fordelingen af de våben, som Den danske Ukraine-komité finansierer. Komitéen ønsker heller ikke indflydelse på, hvor våbnene skal købes henne.

Ved I, hvor de våben, I er med til at finansiere, skal købes henne?

“Det ved vi ikke, nej,” siger Søren Pind.

Har I tænkt jer at undersøge det?

“Nej,” svarer han, hvorefter Jarl Cordua atter bryder ind:

“Det er jo det ukrainske forsvarsministeriums disposition. De har jo dispositionsretten med de penge,” siger han.

Men I tager imod penge fra danske borgere. Har I ikke interesse i at vide, hvor de våben kommer fra?

“Vi håber bare, de kan købe mange. Det er sådan set det,” siger Søren Pind. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Kathrine Lilleør

Samfundsdebattør, foredragsholder, forfatter, sognepræst, Sankt Pauls Kirke
cand.theol. (Københavns Uni. 1991), ph.d. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00