Hæren vinder intern missilkrig

Efter flere års tovtrækkeri ser Hæren ud til at have vundet kampen om hvilket missilsystem den nye brigade skal udrustes med. Forsvarets interne missilkrig har været med til at forsinke opbygningen af en ny brigade.

AMRAAM-missilerne ville skulle anvendes i det norske NASAMS-system, der ikke just er det nemmeste at flytte rundt med på slagmarken.
AMRAAM-missilerne ville skulle anvendes i det norske NASAMS-system, der ikke just er det nemmeste at flytte rundt med på slagmarken.Foto: Kongsberg
Andreas Krog

Først lød meldingen at Hæren måtte tage til takke med missiler, som var til overs i Flyvevåbnet. Men nu ser det ud til, at Hæren har trukket sig sejrrigt ud af en intern kamp i Forsvaret om hvilken type luftværn, der skal anskaffes til den brigade, som Forsvaret er i fuld gang med at stable på benene.

Siden politikerne i 2018 besluttede at brigaden skulle etableres, har Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) samt Forsvarets ledelse insisteret på, at et overskudslager af AMRAAM-missiler fra Flyvevåbnets F-16 fly skulle anvendes i et nyt luftværnssystem til brigaden.

Flyvevåbnet ligger inde med AMRAAM-missiler til en samlet værdi på over en milliard kroner, vurderer kilder over for Altinget. Derfor gav det god mening at se på om missilerne kunne genbruges til det nye luftværnssystem når F-16 flyene udfases om få år.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00