Her er de 16 centrale personer i FE-sagen

OVERBLIK: Flere af de centrale aktører i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste har en fælles fortid i Justitsministeriet. 

Statsminister Mette Frederiksen (t.v.) og forsvarsminister Trine Bramsen (t.h.) spiller hver deres rolle i FE-sagen.
Statsminister Mette Frederiksen (t.v.) og forsvarsminister Trine Bramsen (t.h.) spiller hver deres rolle i FE-sagen.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Justitsministeriet på Slotsholmsgade 10 i det indre København et stenkast fra Christiansborg var i slutningen af 1990'erne arbejdsplads for flere af de personer, som spiller en hovedrolle i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Således arbejdede både den nu hjemsendte FE-chef Lars Findsen, formanden for Tilsynet med Efterretningstjenesterne, landsdommer Michael Kistrup, Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen og den konstituerede FE-chef Svend U. Larsen alle på Slotsholmsgade 10 i ”Justitsen” i slutningen af 1990'erne. Barbara Bertelsen og Lars Findsen sågar i samme kontor, politikontoret, hvor hun var fuldmægtig og han var souschef.

Her er et overblik over de 16 mest centrale personer i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste.

 

Fakta
Ved du noget?
Kontakt Altingets forsvarsredaktør, Andreas Krog, hvis du har oplysninger om FE-sagen, som du mener offentligheden bør have kendskab til. Mulighed for krypteret kommunikation og fuld anonymitet. Se kontaktoplysninger her.

NN, whistleblower
Det var en eller flere anonyme whistleblowere, der i november 2019 bankede på døren hos Tilsynet med Efterretningstjenesterne i Borgergade i København og overbragte tilsynet det materiale, som hovedsageligt ligger til grund for tilsynets hårde anklager mod efterretningstjenesten. Anklager om afgivelse af urigtige oplysninger, tilbageholdelse af oplysninger, spionage mod tilsynet, en usund kultur, ulovlig indhentning af oplysninger om danske statsborgere og manglende undersøgelse af spionage.

 

Michael KistrupMichael Kistrup, formand for Tilsynet med Efterretningstjenesterne
I spidsen for det fem personer store tilsyn står landsretsdommer Michael Kistrup, der tidligere har været formand for Irak- og Afghanistankommissionen samt sekretær for PET-kommissionen. I slutningen af 1990'erne var han fuldmægtig i Justitsministeriet. Samtidig med at flere andre af de centrale aktører i den aktuelle sag også arbejdede i ministeriet.

 

Lars Johan FindsenLars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste
Den guitar-spillende spionchef kom til de lavloftede lokaler i FE's hovedkvarter på Kastellet i 2015 efter otte år som departementschef i Forsvarsministeriet. Her havde han kørt tæt parløb med Søren Gade (V) i forbindelse med den såkaldte jægerbogssag og tjent skiftende forsvarsministre. Det drejer sig blandt andet om nuværende justitsminister Nick Hækkerup, der har ansvaret for at fastlægge rammerne for den bebudede undersøgelse af sagen.

Lars Findsen var i fem år chef for Politiets Efterretningstjeneste og har arbejdet i Justitsministeriet. Samtidig med flere andre af de centrale aktører i den aktuelle sag.

 

NN, Indhentningschef
Ifølge flere medier er tjenestens indhentningschef den ene af de to ledende medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste, som blev hjemsendt fredag samtidig med Lars Findsen.

 

NN, juridisk chef
Ifølge flere medier er tjenestens juridiske chef den anden af de to ledende medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste, som blev hjemsendt fredag samtidig med Lars Findsen.

 

Thomas AhrenkielThomas Ahrenkiel, tidl. departementschef i Forsvarsministeriet
Tirsdag i næste uge skulle Thomas Ahrenkiel være trådt ind på den danske ambassade i Berlin for at påbegynde arbejdet som Danmarks ambassadør i Tyskland efter knap fem år som departementschef i Forsvarsministeriet. Her spillede han blandt andet en central rolle i sagen om Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Her ventes en advokatundersøgelse offentliggjort inden længe.

Mandag aften valgte forsvarsminister Trine Bramsen imidlertid at suspendere Ahrenkiel fra tjeneste. Det skyldes, at han var chef for Forsvarets Efterretningstjeneste fra 2010 til 2015. Ifølge Tilsynet med Efterretningstjenesterne, så har FE iværksat ulovlig overvågning af danske statsborgere før tilsynet blev oprettet i 2014 og har tilbageholdt oplysninger for tilsynet siden 2014.

 

Barbara BertelsenBarbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet
Ifølge flere medier har Barbara Bertelsen været dybt involveret i den seneste uges forløb. Håndtering af en sag i denne kaliber overlades ikke til et ressortministerium. Barbara Bertelsen har ad tre omgange arbejdet i Justitsministeriet. Først fra 1998 til 2000. I denne periode blandt andet som fuldmægtig i politikontoret, hvor Lars Findsen samtidig var souschef. Herefter fra 2003 til 2012 og fra 2015 til 2020. I den sidste periode som departementschef mens blandt andre nuværende statsminister Mette Frederiksen var justitsminister.

 

Svend Ulrik LarsenSvend Ulrik Larsen, konstitueret chef for Forsvarets Efterretningstjeneste
Efter et hektisk forår i spidsen for den nationale operative stab (NOST) under coronakrisen var Svend Ulrik Larsen kun lige vendt tilbage til jobbet som politidirektør i Midt- og Vestsjællands Politi, da han i fredags blev bedt om at indtræde på posten som konstitueret chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Svend Ulrik Larsen bestred forskellige poster i Justitsministeriet fra 1990 til 2004 og var altså ansat i ministeriet samtidig med både Michael Kistrup, Lars Findsen og Barbara Bertelsen.

 

Morten Krag VogeliusMorten Vogelius, konstitueret indhentningschef i Forsvarets Efterretningstjeneste
Efter en lang karriere i Forsvaret blev Morten Vogelius i 2016 indhentningschef i Politiets Efterretningstjeneste. Fredag i sidste uge vendte han så tilbage til Forsvaret, da han sammen med Svend Ulrik Larsen blev bedt om tage over for de hjemsendte FE-chefer. At det er chefen fra den konkurrerende efterretningstjeneste der tager over, har ifølge Politiken ikke ligefrem vakt begejstring i FE.

 

Trine BramsenTrine Bramsen, forsvarsminister 2019 -
Det var Trine Bramsen, der fredag i sidste uge fik præsenteret fire ringbind med informationer om hvad Tilsynet med Efterretningstjenesterne med hjælp fra en eller flere whistleblowere havde fundet frem til om FE. På den baggrund besluttede Bramsen at hjemsende Lars Findsen samt FE's indhentningschef og juridiske chef.

Socialdemokratiets mangeårige retsordfører var lettet over ikke at blive justitsminister, da Mette Frederiksen i juni 2019 satte sit første ministerhold. For her ville hun skulle tage stilling til den ene komplicerede sag efter den anden og justitsministerposten er ofte problemernes holdeplads med masser af folketingsspørgsmål og samråd til følge.

Trine Bramsen har dog skulle håndtere den ene møgsag efter den anden. Sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste er dog større end nogen anden sag i hendes ministertid indtil videre. Her skal både iværksættes en grundig undersøgelse af hvad der er foregået og lovgivningen skal sandsynligvis justeres. Samtidig skal Trine Bramsen sikre sig, at efterretningstjenesten kan arbejde videre og sikre nationen.

 

Claus Hjort FrederiksenClaus Hjort Frederiksen, forsvarsminister 2016 - 2019
Venstres nestor var forsvarsminister i en stor del af den tid, hvor FE ifølge tilsynet tilbageholdt oplysninger for tilsynet. Det fremgik blandt andet af en rapport fra tilsynet, som Claus Hjort modtog på sit bord i juni 2019. Onsdag i denne uge trak Claus Hjort Frederiksen sig fra posten som formand for Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne - det såkaldte Kontroludvalg. Han ønsker ikke at der skal opstå habilitetsspørgsmål i forbindelse med en eventuel kommende undersøgelse af sagen.

 

Peter ChristensenPeter Christensen, forsvarsminister 2015 - 2016
Det var Peter Christensen, der som forsvarsminister i efteråret 2015 fik grønt lys til at sende sin departementschef Lars Findsen ud til chefkontoret i Forsvarets Efterretningstjeneste og hente Thomas Ahrenkiel den anden vej. Peter Christensen har ikke ønsket at kommentere den aktuelle sag.

 

Carl HolstCarl Holst, forsvarsminister 2015
I sine 92 dage som forsvarsminister i sensommeren og efteråret 2015 blev Carl Holst ikke orienteret om tilsynets besværligheder med Forsvarets Efterretningstjeneste. Det har han oplyst til flere medier.

 

Nicolai WammenNicolai Wammen, forsvarsminister 2013 - 2015
Den nuværende finansminister Nicolai Wammen er blevet hvirvlet ind i sagen af to årsager. For det første fordi FE ifølge Tilsynet med Efterretningstjenesterne iværksatte ulovlig overvågning af danske statsborgere før tilsynet blev oprettet i 2014 og har tilbageholdt oplysninger for tilsynet siden 2014. Altså mens Wammen var forsvarsminister.

For det andet fordi Wammen som finansminister sidder i regeringens ansættelsesudvalg. Det var sandsynligvis det udvalg, som i foråret sagde god for at sende Thomas Ahrenkiel til Berlin som ambassadør. Men hvorfor gjorde man det, hvis man vidste, at der var en sag på vej, som handlede om Forsvarets Efterretningstjeneste i blandt andet den periode Thomas Ahrenkiel var chef for tjenesten. Det krævede Dansk Folkeparti og Enhedslisten torsdag svar på.

 

Nick HækkerupNick Hækkerup, justitsminister
Sammen med forsvarsminister Trine Bramsen arbejder Nick Hækkerup og hans embedsmænd lige nu på højtryk med at finde ud af hvordan sagen skal undersøges. Den nuværende justitsminister var forsvarsminister fra 2011 til 2013. Tilsynet med Efterretningstjenesterne blev først oprettet i 2014. Men ifølge tilsynet så iværksatte Forsvarets Efterretningstjeneste ulovlig overvågning af danske statsborgere før 2014.

 

Mette FrederiksenMette Frederiksen, statsminister
Dansk Folkeparti og Enhedslisten trak torsdag statsminister Mette Frederiksen ind i sagen. Det var nemlig sandsynligvis regeringens ansættelsesudvalg med Mette Frederiksen for bordenden, som i foråret sagde god for at sende Thomas Ahrenkiel til Berlin som ambassadør. Men hvorfor gjorde man det, hvis man vidste, at der var en sag på vej, som handlede om Forsvarets Efterretningstjenestes ageren i blandt andet den periode Thomas Ahrenkiel var chef for tjenesten, spørger de to partier.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet, statsrådssekretær
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00