Hjørnesten i europæisk missilforsvar to år forsinket

MISSILFORSVAR: Opførelsen af en missilbase i Polen bliver to år forsinket. Basen skal være en central brik i NATO's europæiske missilforsvar, som Danmark også overvejer at deltage i.

AEGIS Ashore-anlæg.
AEGIS Ashore-anlæg.Foto: U.S. Missile Defense Agency
Andreas Krog

Det kommer til at tage op til to år mere end planlagt, før NATO's europæiske missilforsvar bliver væsentligt styrket og bedre til at beskytte Europa mod fjendtlige ballistiske atommissiler fra Nordkorea, Iran eller lignende lande. Det fortalte chefen for det amerikanske forsvars Missile Defense Agency, generalløjtnant Samuel A. Greaves, onsdag ved en høring i det amerikanske senat.

En ny missilbase i Polen kommer nemlig ikke til at stå klar og indgå i missilforsvaret senere i år, sådan som det har været planen. Opførelsen af anlægget startede i 2016, og på grund af problemer med lokale entreprenører i Polen, så kommer anlægget først til at stå klar i 2020.

Anlægget i Polen er et såkaldt AEGIS Ashore-anlæg, der vil være udstyret med både langtrækkende radarer, der skal kunne opdage og følge et indkommende fjendtligt ballistisk missil, og SM-3-missiler, som skal bruges til at nedskyde missilerne.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00