Hummelgaard er klar med forslag om FE-undersøgelse

En samlet oppositionen har på dagen, hvor lovforslaget om en FE-undersøgelse er offentliggjort, sendt et brev til justitsminister Peter Hummelgaard. Her opfordrer de til at invitere til forhandling om rammerne for den undersøgelseskommission, der skal kigge nærmere på FE-sagen. 

Trine Bramsen (S) og Peter Hummelgaard (S) får sig en god snak i Folketingssalen. 
Trine Bramsen (S) og Peter Hummelgaard (S) får sig en god snak i Folketingssalen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Selma Hildebrand Frederiksen

En undersøgelse af den såkaldte FE-sag er onsdag kommet et skridt nærmere.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har nemlig offentliggjort et lovforslag om at nedsætte en kommission, der skal kigge nærmere beslutningen om at hjemsende fem ledende medarbejde i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). 

Medarbejderne blev hjemsendt i august 2020 af daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S). Undersøgelseskommissionen skal blandt andet undersøge, om der er grundlag for, at offentlige kan drage nogen til ansvar.

Derudover skal kommissionen udarbejde en beretning, der kan offentliggøres, og "som ikke indeholder informationer, der vil kunne skade forholdet til fremmede magter, statens sikkerhed eller tredjemand".

I lovforslaget er der blevet afsat et år til undersøgelsen. Der var ellers i første omgang lagt op til et halvt år. 

Læs også

Undersøgelse skal udvides, mener oppositionen

Den samlede opposition er dog utilfreds med rammerne for undersøgelsen.

De ni partier har onsdag eftermiddag sendt et åbent brev til justitsministeren, hvori de blandt andet opfordrer til, at undersøgelsen af FE-sagen ikke kun omfatter hjemsendelsen af de fem medarbejdere.

Den bør i stedet udvides til at "omfatte forløbet frem til hjemsendelsen og beslutningen om at igangsætte en overvågning af Lars Findsen", der var chef for FE og blandt de hjemsendte medarbejdere.

Partier vil sikre uvildighed

Undersøgelseskommissionen nedsættes af Justitsministeriet, og de tre medlemmer skal udpeges blandt dommerne i Vestre Landsret. Men det er et problem, lyder det fra oppositionen. 

"Det er, som partierne tidligere har givet udtryk for, problematisk, da Justitsministeriet selv er genstand for undersøgelsen, hvis regeringen med et snævert flertal således selv definerer og afgrænser, hvad der skal undersøges."

"Dette bør derimod vedtages og forankres bredere i Folketinget, således at uvildighed i kommissionens afgrænsning sikres," skriver partilederne i brevet.

Kritiske høringssvar

Det er ikke første gang, at planerne for FE-undersøgelsen kritiseres.

Før forslaget endeligt blev præsenteret, satte Djøf, Institut for Menneskerettigheder, Advokatrådet og Foreningen for Retspolitik ord på en række udfordringer i deres høringssvar.

"Vi forstår godt, der skal være et særligt hensyn til fortrolighed i FE-undersøgelsen. Men den hemmeligholdelse, der lægges op til, indskrænker retssikkerheden for de personer, der indgår i undersøgelsen," sagde Tomas Therkildsen, administrerende direktør i Djøf, der repræsenterer embedsmændene, i begyndelsen af marts.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00