Kampfly-byggeri sprænger budgetterne

Byggeriet, der skal huse Danmarks nye F-35 kampfly, bliver 25 procent dyrere end det, som politikerne godkendte for bare knap tre år siden.

Daværende forsvarsminister Trine Bramsen (t.v.) og Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik (t.h.) ved rejsegilde for F-35-byggeriet i juni 2021.
Daværende forsvarsminister Trine Bramsen (t.v.) og Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik (t.h.) ved rejsegilde for F-35-byggeriet i juni 2021.Foto: Simon Elbeck / Forsvaret
Andreas Krog

I oktober i år forventes de tre første af Danmarks 27 nye F-35 kampfly at lande på dansk jord på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland. For at de faciliteter, der skal huse de nye fly, står klar, når flyene lander, så har Forsvaret været nødt til at lave en såkaldt forceringsaftale med den entreprenør, der står for byggeriet.

Aftalen indebærer, at entreprenøren har fået 32,6 millioner kroner for at skynde sig at blive færdig til når flyene lander.

De 32,6 millioner kroner er blot en lille del af den ekstraregning på i alt 267 millioner kroner, som Forsvarsministeriet præsenterer Folketingets finansudvalg for i et nyt aktstykke.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00