Kompromis i strid om FE-samråd

KOMPROMIS: Ved dagens lukkede samråd med forsvarsminister Trine Bramsen (S) om kritikken af Forsvarets Efterretningstjeneste må Venstre nøjes med en time mere end ved et normalt samråd. Dermed slutter et knap to måneder langt forløb med involvering af Folketingets Præsidium.

Dagens samrådsspørgsmål er blandt andet stillet af Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen (t.v.) og partiets forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt (t.h.).
Dagens samrådsspørgsmål er blandt andet stillet af Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen (t.v.) og partiets forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt (t.h.).Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog
Fakta
Samråd
Ressortministeren for et udvalg skal være indstillet på at møde i samråd i udvalget, senest 4 uger efter at samrådsspørgsmålet er stillet, så samrådet ikke mister aktualitet. Ministeren bør sende en skriftlig begrundelse til udvalget, hvis det undtagelsesvis ikke er muligt for ministeren at overholde tidsfristen. 

Et samråd varer som udgangspunkt maksimalt 1 time, og ministerens indledende besvarelse af samrådsspørgsmål/samrådsspørgsmålene bør ikke vare mere end maksimalt 10 minutter. Udvalgene er dog forskellige, ligesom de problemstillinger, som samrådsspørgsmål adresserer. 

Nogle samråd, f.eks. om særlig aktuelle politiske sager med stor mediebevågenhed eller samråd med flere ministre, vil man næppe i praksis kunne nå at afvikle på 1 time. Udgangspunktet med en fast tidsramme på 1 time for samråd kan derfor fraviges, hvis spørger specifikt udtrykker ønske om det forud for samrådet.

Kilde: Kilde: Udvalgsvejledningen. Præsidiets guide til arbejdet i Folketingets stående udvalg, Januar 2019

Når forsvarsminister Trine Bramsen (S) torsdag eftermiddag stiller op i Folketingets forsvarsudvalg i et lukket samråd om kritikken af Forsvarets Efterretningstjeneste, så er det kulminationen på et næsten to måneder langt tovtrækkeri mellem Venstre og forsvarsministeren om længden af samrådet.

Forsvarsudvalgets sekretariat oplyser til Altinget, at der er afsat to timer til samrådet. Dermed er striden endt i et kompromis, efter at sagen har været behandlet i Folketingets Præsidium.

Et samråd i et folketingsudvalg varer som udgangspunkt maksimalt en time.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00