Kvindelige værnepligtige: Menstruation er tabu i Forsvaret

KRITIK: Op mod hver femte kvinde gennemfører ikke værnepligten. Kvinderne føler, at Forsvaret hellere vil skubbe dem ud end løse problemerne, der blandt andet handler om manglende forståelse for menstruation.

Foto: Trænregimentet / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Hvis vi er på en feltøvelse og har fået to minutter til at gå på toilettet, så skal jeg måske lige bruge to minutter ekstra, hvis jeg har min menstruation. Det skal man som mandlig sergent ikke se ned på.

Ida Marie Fevre Visby
Landstalsmand for de værnepligtige ved Trænregimentet i Aalborg.

Forsvaret fortæller glædeligt, hvordan det med en målrettet indsats er lykkedes dem at øge antallet af kvinder, der benytter deres ret til at aftjene værnepligt. Mere end 20 procent af de unge mennesker, som møder op på danske kaserner på værnepligtens første dag, er i dag kvinder.

Op mod hver femte kvinde opgiver dog undervejs i den fire måneder lange værnepligt. Det betyder også, at kun få kvinder efter værnepligten vælger at blive ansat i Forsvaret, hvor kvinder i dag kun udgør 16 procent af de ansatte.

Ifølge kvinderne selv så oplever de et Forsvar, hvor blandt andet forskellige kontraktvilkår gør det svært for dem at føle sig ligestillede med mændene. Og hvor eksempelvis kvindernes menstruation er et tabu.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00