Analyse af 
Rikke Albrechtsen
Thomas Lauritzen

Macrons sejr er en kæmpe lettelse for regeringen – og en lille hovedpine

Det kollektive lettelsens suk fra størstedelen af det politiske Danmark over, at det ikke er Marine Le Pen, der skal lede Frankrig, er reelt. Men Emmanuel Macrons forandringsiver på EU-plan, ikke mindst på forsvarsområdet, bliver ikke helt nem at håndtere.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, er nok ikke den, statsminister Mette Frederiksen (S) først vil vende sig mod for at få hjælp til at vinde folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.
Den franske præsident, Emmanuel Macron, er nok ikke den, statsminister Mette Frederiksen (S) først vil vende sig mod for at få hjælp til at vinde folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke AlbrechtsenThomas Lauritzen

PARIS: Da Radio 4’s europakorrespondent, Mads Anneberg, i skæret fra et glimtende Eiffeltårn søndag aften fik kastet et spørgsmål ind til Frankrigs nuværende og kommende præsident om det franske valgs betydning for Danmark, vidste Emmanuel Macron tydeligvis ikke, at han også potentielt stak hånden lige ned i en politisk hvepserede.

”Jeg er lykkelig for fortsat at kunne arbejde sammen med den danske regering og den danske befolkning i en så vanskelig periode, som, jeg ved, har bekymret og ændret Danmark meget, især på forsvarsområdet,” lød det fra præsidenten, der også tilføjede et ”I kan regne med Frankrig”.

Macron mener det sikkert som en venlig politisk håndsrækning til Mette Frederiksen (S), der bakser med den ene fodfejl efter den anden i den danske debat om afskaffelsen af forsvarsforbeholdet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00