Debat

Marie Krarup: Vestens propaganda har bildt danskerne ind, at Ukrainekrigen handler om frihed

Man har digtet en historie om, at det drejer sig om at forsvare "friheden" imod det onde Rusland. Men Danmark har ingen interesse i denne krig. For os er det hip som hap, hvor Ukraines østgrænse løber, skriver Marie Krarup.

Det er forfærdeligt, at der hver dag dør ukrainere og russere i en krig, som man kunne have undgået, skriver Marie Krarup.
Det er forfærdeligt, at der hver dag dør ukrainere og russere i en krig, som man kunne have undgået, skriver Marie Krarup.Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Marie Krarup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er forfærdeligt, at der er krig i Europa. Det er forfærdeligt, at der hver dag dør ukrainere og russere i en krig, som man kunne have undgået. Man kunne have undgået den, hvis der havde været vilje til det. Og vi i Danmark kunne være med til at stoppe den, hvis vi ville. Det er her Nato – og dermed Danmark har et ansvar.

Hvis Nato ønskede at stoppe krigen, så ville krigen stoppe. Hvis Nato ønskede forhandlinger, så ville der komme forhandlinger. Hvorfor gør Nato ikke det? Hvorfor bliver man i stedet ved og ved og ved med at sende våben til Ukraine?

Man har digtet en historie om, at det drejer sig om at forsvare "friheden" imod det onde Rusland. Ved at bevæbne Ukraine er vi dermed de gode frihedskæmpere, der kæmper imod de onde, der er ledet af Hitler den Anden – det vil sige Putin.

Dette er et eventyr – eller som det hedder på moderne kommunikationssprog – et narrativ. Det er meget langt fra sandheden, men det mobiliserer folk. Danskerne tror i meget høj grad på narrativet, og er en af de mest radikaliserede befolkninger i Europa (siger en af mine bekendte, der følger med i folkestemningen i forhold til krigen rundt omkring i Europa).

Temadebat

Kyiv kalder! Hvor står vi efter et års krig i Ukraine?

Altinget sætter i en ny temadebat fokus på krigen i Ukraine, hvor en række meningsdannere, fagpersoner og eksperter vil reflektere over årsdagen.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Virkeligheden er en helt anden

Krigen er de onde imod de onde. For virkeligheden er, at der ikke er nogen gode i denne krig.

Denne krig kunne man dog godt have undgået, hvis man ville. Putin kunne have ladet være med at invadere. Vesten kunne have indgået i de forhandlinger, som russerne ønskede i december 2021. Vesten kunne have gjort et seriøst forsøg på at stoppe krigen i Østukraine, der har varet i otte år.

Nato kunne have ladet være med at arbejde på ukrainsk medlemskab af Nato. Nato kunne have koncentreret sig om at forsøge at opbygge tillid mellem Nato og Rusland i stedet for at bevæbne Ukraine. Havde man gjort dette fra Vestens side, er det usandsynligt, at det var kommet til en invasion overhovedet.

Nu er skaden sket. Og jeg vil selvfølgelig ikke retfærdiggøre Ruslands invasion. Den er forfærdelig og bør fordømmes. Men desværre er det noget, man kan forvente af stormagter, der føler sig truet – de slår fra sig, hårdt og brutalt.

Når nu skaden er sket, er det klogt at forsøge at stoppe ulykken som det første. Kræv forhandlinger. NU. Dernæst må man analysere, hvad det var, der gik galt. Og her kunne man se tilbage på egne og andres fejl og se, om man kan finde en nøgle til at løse den konflikt, der førte til krigen. Den nøgle vil jo eventuelt kunne bruges i et forhandlingsforløb.

Ukrainsk neutralitet og mere selvstyre til de østlige regioner i Ukraine, kunne være et forslag. Nato burde gå ind i en forhandlingsproces med henblik på et kompromis.

Der er ingen gode i denne krig

Danmark har ingen interesse i denne krig. Vi har ikke vitale interesser i det østlige Ukraine. For os er det hip som hap, hvor Ukraines østgrænse løber – om den er 200 kilometer mere mod øst eller vest, har ingen betydning for Danmark.

Jeg vil selvfølgelig ikke retfærdiggøre Ruslands invasion. Den er forfærdelig og bør fordømmes

Marie Krarup
Forhenværende folketingsmedlem

Danmark har ingen interesse i ukrainsk medlemskab af Nato. Det har været et stridspunkt i mange år, og det vil blive ved med at være det i fremtiden. Hvis Nato ønsker at koncentrere sig om fred og forsvar, er det vanvid at optage Ukraine.

Danmark kunne spille en konstruktiv rolle ved at forsøge at påvirke vores allierede til at ændre kurs i den nuværende krig. Når Løkke taler med Blinken, burde han i stedet for at bukke og skrabe og sende alle danske våben til Ukraine sige tingene som de er: Den her krig kunne vi fra vestlig side være med til at afslutte med et fornuftigt kompromis. I stedet for at støtte Ukraine i en krig, der dræber en generation ukrainere, kunne vi støtte Ukraine i forhandlinger, der kan bringe fred til landet.

Jeg ved godt, at det er svært for Løkke og andre at komme med dette forslag, for de har jo fortalt og tror formentlig nu også selv på, at Putin er Hitler. Derfor er de nødt til at kæmpe Anden Verdenskrig igennem igen – bare kun med ukrainske soldaters blod. (Det er i parentes bemærket en endnu mere foragtelig indsats, end den Danmark ydede under besættelsen.)

Læs også

Derfor er første skridt at indrømme, at man har ført en propagandakrig i mange år. En dæmoniseringskampagne, der har overbevist befolkningen og en selv om noget, der er forkert. Rusland er ikke et nazistisk, lebensraum-fikseret Hitler-Tyskland. Rusland er et autokratisk, ikke-demokratisk land. Sådan nogle har vi før kunnet tale med – Saudi Arabien er et godt eksempel.

Der er ingen gode i denne krig. Det er udgangspunktet for at stoppe krigshandlingerne og finde et kompromis, der kan skabe fred og sørge for, at vi undgår yderligere eskalering.

Danmark bør forsøge at påvirke vores allierede. Vi skal kræve forhandlinger nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

Antony J. Blinken

Udenrigsminister, USA
bachelor i samfundsvidenskab (Harvard Uni. 1984)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00