Debat

Militæranalytiker: Fem år efter Krim er Rusland stadig en trussel for Danmark

DEBAT: I de kommende årtier bliver Rusland militært mere risikovillig. Derfor er det vigtigt, at Danmark tager ved lære af Krim-annekteringen, skriver orlogskaptajn og militæranalytiker, Anders Puck Nielsen.

<span>Rusland har et enormt
arsenal af atomvåben, og landets konventionelle forsvar er desuden imponerende,
mener&nbsp;Anders Puck Nielsen.<b>&nbsp;</b></span>
Rusland har et enormt arsenal af atomvåben, og landets konventionelle forsvar er desuden imponerende, mener Anders Puck Nielsen. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Puck Nielsen
Orlogskaptajn og militæranalytiker

Rusland annekterede Krim 18. marts 2014, og i de fem år siden har sikkerhedspolitiske eksperter forsøgt at forstå konsekvenserne. I den første periode var stemningen, at russerne havde begået et storpolitisk mesterstykke. Med et hurtigt greb havde de afklædt Vesten som stod magtesløs tilbage.

Opfattelsen af russisk sejr blev forstærket, da russerne forsøgte at påvirke det amerikanske præsidentvalg, Brexit-afstemningen og løsrivelsesbevægelsen i Catalonien.

Siden har stemningen ændret sig. Oftere hører man det argument, at Rusland med Krim-annekteringen begik en strategisk brøler. De står isoleret fra Vesten, og det er nærmest umuligt at se en vej ud af redeligheden. Vestlige lande opbygger mekanismer til at håndtere russisk misinformation, og langs grænsen til Rusland står Nato militært stærkere end nogensinde.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Dertil kommer, at russisk soft power er på et historisk lavpunkt. Der er meget få i Ruslands nærområde, som ønsker at være som Rusland. Som ruslandskenderen Flemming Splidsboel for nylig bemærkede, så vil Putin gå over i historien som den russiske præsident, der endegyldigt mistede Ukraine.

Taber langsomt
Det er en mere moden vurdering af Rusland, som nu indfinder sig. I en storpolitisk sammenhæng er Rusland ikke ved at vinde, men i gang med at tabe på en langsom måde.

Det farlige er ikke, om Rusland kan vinde over Vesten, men hvad de kan finde på at gøre, mens de taber.

Anders Puck Nielsen
Orlogskaptajn og militæranalytiker

Økonomisk kan landet ikke følge med andre aktører som USA, Kina og EU, og socialt underpræsterer samfundet i forhold til landets ressourcer. I de seneste ti år har Rusland gennemført en militær modernisering, men det er tvivlsomt, om de kan fortsætte den udvikling. Vi ser tendenser til, at Rusland må prioritere hårdt og ikke kan opfylde de militære ambitioner.

Men den indsigt kan føre til en falsk følelse af tryghed for et land som Danmark. Den afgørende erkendelse er, at Rusland i den kommende periode vil være en stigende militær trussel. Det farlige er ikke, om Rusland kan vinde over Vesten, men hvad de kan finde på at gøre, mens de taber.

Det ligger dybt i den russiske selvforståelse at være en global stormagt. Derfor vil det være en smertefuld proces, når landet i de kommende årtier mister styrke.

Den russiske elite består i vid udstrækning af indebrændte mænd, der oplevede 1980'erne og 1990'erne som en katastrofal periode. De vil gøre meget for at undgå en gentagelse af den ydmygelse, som de oprigtigt mener, at de blev udsat for.

Stor militær styrke
Desværre har Rusland ikke meget at have deres stormagtsambitioner i. Faktisk er der kun to parametre, som berettiger stormagtsdrømmen. Den ene er det enorme territorium, men det er et tveægget sværd, som også giver sårbarhed.

Den anden er landets militære styrke. Rusland har et enormt arsenal af atomvåben, og deres konventionelle forsvar er alt andet lige imponerende.

Den nøgterne prognose er, at Rusland over de kommende årtier vil miste økonomisk og diplomatisk magt. Det er en naturlig konsekvens af at have lavere vækstrater end andre lande. Militær magt vil derfor i stigende grad være det eneste instrument i værktøjskassen.

Mennesker er generelt meget risikovillige, når det handler om at undgå tab. Vi er langt mere forsigtige, hvis vi står til at få en gevinst. Det lover ikke godt for, hvordan Rusland vil reagere på sin forestående nedtur. Den russiske elite vil gå vidt for at fastholde landets stormagtsposition, og militær risikovillighed kan være det eneste redskab.

Læs også

Læren fra Krim
Et muligt scenarie er, at magthaverne vil anvende eksterne konflikter som middel til at fastholde magten. En anden risiko er, at de vil synes, at andres ulykke er fint nok i mangel på egen succes. Hvis Rusland ikke kan følge med USA på det økonomiske eller teknologiske plan, kan en løsning jo være at spænde ben for USA. Det kan de for eksempel gøre med militære konflikter, som USA må forholde sig til.

Den varige løsning er, at Rusland får en mere realistisk selvforståelse. Der er imidlertid intet, som tyder på, at det vil ske under Putins lederskab.

For Danmark betyder det, at vi må acceptere Rusland som en militær trussel. I de kommende årtier vil Rusland blive militært mere risikovillig, fordi de mister indflydelse på andre områder. Det primitive militære mål for Danmark må være at sikre, at Rusland i det mindste ikke udfolder disse tilbøjeligheder i vores nærområde.

Den gode nyhed er, at Danmark kan gøre en substantiel forskel i samarbejde med lande som Polen og Tyskland. Rusland er ikke stærkere, end at vi i fællesskab kan balancere på regionalt plan. Den dårlige nyhed er, at det ikke ligger i vores strategiske kultur at tænke magtbalance på den måde. Vi vil hellere anvende militære midler aktivt ude i verden. Men læren fra Krim er, at man desværre ikke altid selv bestemmer, hvordan man skal bruge sine militære styrker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00