Millionindsats skal hjælpe Københavns veteraner i arbejde

NYE MIDLER: Københavns Kommune afsætter syv millioner kroner i årene 2020-2023 til veteranindsatsen. De københavnske veteraner har for længe været kastebold i et uoverskueligt system, mener beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Københavns Kommune vil forbedre indsatsen for de krigsveteraner, som har været udsendt for Danmark.

Frem mod 2023 afsætter kommunen 1,8 millioner kroner årligt. Indsatsen skal styrke koordineringen mellem forvaltningerne, hvor de københavnske veteraner længe har mødt et usammenhængende system.

Det kan eksempelvis være, når der skal søges kontanthjælp, anvises et job eller søges behandling for PTSD.

Når veteranerne møder det kommunale system, skal de fremover behandles af en såkaldt veterantovholder, som kan vejlede på tværs af forvaltningerne.

”Vi sikrer, at veteranerne kommer til at opleve bedre koordinering, når de møder kommunen. Og vigtigst af alt, at de møder nogle kommunale medarbejdere, som rent faktisk forstår, hvad det vil sige at være veteran,” siger beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Hun har tidligere presset på for et servicetjek af kommunens veteranindsats med et såkaldt veterantopmøde og et jobmatch-arrangement for veteraner. Og de ekstra millioner er afsat på hendes initiativ.

Ikke godt nok klædt på
Veterantovholderne skal koordinere på tværs af kommunens mange forvaltninger, som i årevis har fået kritik for ikke at hjælpe de københavnske veteraner godt nok.

Københavns Kommune er blevet kaldt den ”værste” kommune at være veteran i. Og det skyldes blandt andet, at de forskellige forvaltninger ikke snakker sammen.

Det har ifølge Cecilia Lonning-Skovgaard skabt et usammenhængende system.

”Det kan vi nu gøre op med, og det er jeg utroligt glad for,” siger hun.

Veteranerne har ifølge borgmesteren i alt for mange år mødt et system, som ikke har ”et skabt begreb om", hvad det vil sige at være veteran.

”Altså at nogle veteraner er stærke, men måske har brug for hjælp til at finde et job, mens andre har en masse udfordringer at slås med. Og det er vi ikke klædt godt nok på i dag til at håndtere,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Men sådan skal det ikke være længere.

”Fremadrettet skal det være sådan, at når man møder det kommunale system, så skal man som veteran kunne tale med nogen, der ved hvad det vil sige at være veteran. Og som også påtager sig ansvaret for at koordinere det, der i øvrigt skal ske i de forskellige forvaltninger,” siger hun.

Forrige artikel Nomineret EU-udenrigschef understreger: Nato er og vil forblive grundstenen i vores fælles forsvar Nomineret EU-udenrigschef understreger: Nato er og vil forblive grundstenen i vores fælles forsvar Næste artikel Eksperter: Højere krav til Sveriges forsvar efter Brexit Eksperter: Højere krav til Sveriges forsvar efter Brexit
Flere bomber på Bramsens vej

Flere bomber på Bramsens vej

ANALYSE: Efter at have afmonteret to store møgsager skal forsvarsminister Trine Bramsen nu sikre sig, at de borgerlige partier ikke starter en skyttegravskrig, og at der er ro i de interne geledder.