Millionindsats skal hjælpe Københavns veteraner i arbejde

NYE MIDLER: Københavns Kommune afsætter syv millioner kroner i årene 2020-2023 til veteranindsatsen. De københavnske veteraner har for længe været kastebold i et uoverskueligt system, mener beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Danmarks udsendte bliver hvert år fejret 5. september. Det har givet anledning til fokus på veteranerne, og Københavns Kommune vil nu igen tage hul på den veteranpolitik, de skrottede i 2014.
Danmarks udsendte bliver hvert år fejret 5. september. Det har givet anledning til fokus på veteranerne, og Københavns Kommune vil nu igen tage hul på den veteranpolitik, de skrottede i 2014.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Sahlholdt

Københavns Kommune vil forbedre indsatsen for de krigsveteraner, som har været udsendt for Danmark.

Frem mod 2023 afsætter kommunen 1,8 millioner kroner årligt. Indsatsen skal styrke koordineringen mellem forvaltningerne, hvor de københavnske veteraner længe har mødt et usammenhængende system.

Det kan eksempelvis være, når der skal søges kontanthjælp, anvises et job eller søges behandling for PTSD.

Når veteranerne møder det kommunale system, skal de fremover behandles af en såkaldt veterantovholder, som kan vejlede på tværs af forvaltningerne.

”Vi sikrer, at veteranerne kommer til at opleve bedre koordinering, når de møder kommunen. Og vigtigst af alt, at de møder nogle kommunale medarbejdere, som rent faktisk forstår, hvad det vil sige at være veteran,” siger beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Hun har tidligere presset på for et servicetjek af kommunens veteranindsats med et såkaldt veterantopmøde og et jobmatch-arrangement for veteraner. Og de ekstra millioner er afsat på hendes initiativ.

Læs også

Ikke godt nok klædt på
Veterantovholderne skal koordinere på tværs af kommunens mange forvaltninger, som i årevis har fået kritik for ikke at hjælpe de københavnske veteraner godt nok.

Københavns Kommune er blevet kaldt den ”værste” kommune at være veteran i. Og det skyldes blandt andet, at de forskellige forvaltninger ikke snakker sammen.

Det har ifølge Cecilia Lonning-Skovgaard skabt et usammenhængende system.

”Det kan vi nu gøre op med, og det er jeg utroligt glad for,” siger hun.

Veteranerne har ifølge borgmesteren i alt for mange år mødt et system, som ikke har ”et skabt begreb om", hvad det vil sige at være veteran.

”Altså at nogle veteraner er stærke, men måske har brug for hjælp til at finde et job, mens andre har en masse udfordringer at slås med. Og det er vi ikke klædt godt nok på i dag til at håndtere,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Men sådan skal det ikke være længere.

”Fremadrettet skal det være sådan, at når man møder det kommunale system, så skal man som veteran kunne tale med nogen, der ved hvad det vil sige at være veteran. Og som også påtager sig ansvaret for at koordinere det, der i øvrigt skal ske i de forskellige forvaltninger,” siger hun.

Dokumentation

Sådan vil Venstre i København bruge 1,8 millioner kroner til at forbedre kommunens veteranindsats:

  • Én indgang til jobcentret, hvor veteraner og samarbejdspartnere kan henvende sig
  • Mere samarbejde og videndeling mellem frivillige organisationer, Veterancenteret og Jobcenter København
  • Bedre screening af den enkelte veterans ressourcer og udfordringer, herunder fokus på at beskrive den enkelte veterans kompetencer
  • Fokus på arbejdsmarkedsfastholdelse af jobparate veteraner, ved at der bliver fulgt tæt op på veteraner, som er i job, herunder småjob samt virksomhedspraktik
  • Styrket indsats for de svageste veteraner, for eksempel ved at udstationere en jobkonsulent på Veteranhjemmet en gang om måneden, som kan vejlede veteraner i forhold til beskæftigelse samt være bindeled til jobcenteret for de veteraner, som i øjeblikket ikke selv henvender sig
  • Generel opkvalificering af veterankoordinatorer og jobkonsulenter i forhold til at identificere veteraner, når de møder op på jobcenteret, forstå veteranernes virkelighed samt øget viden om udfordringer og muligheder i forbindelse med diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

På baggrund af ovenstående ideer foreslås det, at der afsættes midler til at understøtte følgende i indsatsen for veteraner:

  • At veteraner og samarbejdspartnere har én indgang til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som varetages af en veterantovholder. Veterantovholderen er en ny funktion og et supplement til de eksisterende veterankoordinatorer. Tovholderens opgave er at guide veteraner og samarbejdspartnere til det rette jobcenter og den rette veterankoordinator, fungere som vidensperson på veteranområdet, herunder understøtte den tværgående kompetenceudvikling af veterankoordinatorer i forvaltningen, varetage samarbejdet med eksterne aktører med videre
  • At der koordineres sammenhængende forløb for den enkelte veteran på tværs af forvaltninger i kommunen og sektorer, herunder fokus på at udarbejde én fælles plan for den tværfaglige indsats − for eksempel ved netværksmøder med psykiatrien og Socialforvaltningen
  • At sikre fremdrift i den enkelte veterans forløb, herunder tæt dialog og tæt opfølgning på virksomhedspraktikker
  • At udsatte veteraner i relevant omfang bliver afklaret til fleksjob eller førtidspension
  • At styrke og følge tæt op på samarbejdet med virksomheder, som har en veteran i småjob, løntilskud eller praktik
  • At sikre fremskudt vejledning i forhold til de mest ressourcesvage veteraner, for eksempel på Veteranhjemmet.

 

 

 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00