Minister bekræfter: Regeringen går efter forsvarsforlig før sommer

Den aktuelle sikkerhedspolitiske situation gør, at det giver mest mening at lave et overordnet forsvarsforlig inden Nato-topmødet i juli, og så lade forligskredsen fylde rammerne ud i løbet af den ti år lange forligsperiode, lyder det fra fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen, der går efter et bredt forlig. 

Foto: Emil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) bekræfter nu det, som Altinget de seneste uger har erfaret fra flere kilder. Nemlig at SVM-regeringen er meget opsat på at indgå et nyt forsvarsforlig inden der om bare 82 dage er Nato-topmøde i Vilnius 11. og 12. juli.

”Det er min ambition, at vi inden Nato-topmødet i Vilnius kommer til at kunne lave en bred politisk rammeaftale, som kommer til at tegne sporene for, hvordan det danske forsvar skal se ud de næste ti år,” sagde Troels Lund Poulsen torsdag formiddag, efter at han sammen med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) havde orienteret Udenrigspolitisk nævn om, at Danmark og Holland går sammen om at donere 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Læs også
 

Tomhændet til Vilnius

Regeringen ved godt, at det ikke er realistisk at lande en detaljeret aftale om Forsvarets udvikling de næste ti år indenfor en periode på 82 dage. Men statsminister Mette Frederiksen (S) har ifølge Altingets kilder klart indikeret, at hun ikke ønsker at ankomme til Vilnius tomhændet. Hun vil have en aftale med i tasken.

Derfor er målet at indgå en overordnet rammeaftale, der fastlægger hvordan den bebudede oprustning og modernisering af Forsvaret skal finansieres samt de centrale elementer og fokusområder.

De nærmere detaljer skal forligskreds og forsvarsminister så tage sig af løbende gennem den sandsynligvis ti år lange forligsperiode. 

Nødt til at stoppe op

Den fremgangsmåde giver god mening, set i lyset af den aktuelle situation i verden, mener den fungerende forsvarsminister.

”Med den sikkerhedspolitiske situation vi står i lige nu, ville det være forkert at lave et meget detaljeret forsvarsforlig. Erfaringerne fra de seneste ti år viser, at sikkerhedssituationen udvikler sig relativt markant. Derfor er vi også nødt til løbende at stoppe op og se på, hvad det er for en udvikling og et trusselsbillede vi står overfor. Af den grund kommer det til at være et mere overordnet forsvarsforlig regeringen kommer til at lave,” forklarer Troels Lund Poulsen og fortsætter:

Læs også

”Jeg var selv med til i 2012 at lave et ret detaljeret forsvarsforlig for 2013 - 2017. Sandheden er, at der var vi i en helt anden forsvars- og sikkerhedspolitisk situation. Erfaringen er, at vi bliver nødt til at have en mere løbende diskussion af vores forsvars- og udenrigspolitik, når vi skal udmønte de mange penge, som vi kommer til at give til at styrke dansk forsvar.” 

For alvorlig en sag

SVM-regeringen er den første danske flertalsregering i mere end 30 år. I princippet kunne den blot vælge at indgå et forsvarsforlig med sig selv. Men det ligger ikke umiddelbart i kortene hos den fungerende forsvarsminister.

”Jeg kan ikke tvinge Folketingets partier til at sige ja. Jeg synes dog det her er for alvorlig en sag til, at regeringen bare måtte lave en bred aftale alene med sig selv. Derfor tror jeg heller ikke det bliver et problem at lave en bred aftale. Der vil selvfølgelig være ønsker fra partierne. Og det må vi så drøfte,” siger Troels Lund Poulsen.

SVM-regeringens ambition er, at det danske forsvarsbudget senest i 2030 skal udgøre to procent af bruttonationalproduktet. Samtidig er det planen at lave et forlig, der strækker sig helt frem til 2033.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00