Debat

Helveg: Hvem tror stadig, at USA redder vores røv?

DEBAT: Danmark kan styrke forsvaret ved at afskaffe forsvarsforbeholdet og derved gøre op med forældede, nationalromantiske forestillinger om, at forsvaret skal kunne alt selv, skriver Morten Helveg Petersen.

Der er store gevinster ved at gå
sammen med de øvrige EU-lande om indkøb og vedligehold af militært materiel,
mener Morten Helveg Petersen.
Der er store gevinster ved at gå sammen med de øvrige EU-lande om indkøb og vedligehold af militært materiel, mener Morten Helveg Petersen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen
Medlem af Europa-Parlamentet (R)

Det europæiske bud på vurdering af trusler, og på hvordan Europa skal håndtere dem, kommer til udtryk i EU-Kommissionens såkaldte Mogherini-rapport, opkaldt efter EU’s repræsentant for udenrigsanliggender. Rapporten indeholder kloge og rigtige betragtninger om for eksempel vigtigheden af at have sikre og stabile energiforsyninger og argumenterer, helt rigtigt mener jeg, for vigtigheden af et stærkere Europa.

Derudover består rapporten mest af såkaldt soft power og underkender generelt helt betydningen af militære midler. Det er svært at se andet for sig end, at Vladimir Putin må have klasket sig på lårene af grin, hvis han overhovedet har gidet læse den.

Europa skal stå på egne ben militært
I princippet er EU’s værktøjskasse bredere end Natos. Men kun i princippet. For EU har ikke hidtil haft en militær dimension af betydning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

EU’s udenrigspolitiske strategi havde ellers været en oplagt anledning til at placere EU centralt. Til at EU kan prioritere at håndtere migrationspresset fra Afrika, blandt andet ved at gøre op med EU’s indbyrdes selvmodsigende politikker.

Eksempelvis bør landbrugspolitikken, handelspolitikken og fiskeripolitikken i langt højere grad indrettes, så de tager højde for udviklingen i Afrika for at bidrage til at lette presset for at migrere.

Anvendelsen af magt må være sidste udvej, men det er et redskab, som må indgå i den samlede udenrigspolitiske værktøjskasse. Også på europæisk plan.

Morten Helveg Petersen
Medlem af Europa-Parlamentet (R)

Jeg var i salen, da den franske præsident, Emmanuel Macron, talte i Europa-Parlamentet i Strasbourg sidste år. En imponerende og inspirerende tale med efterfølgende debat med medlemmerne. Macron fremhævede vigtigheden af, at Europa udvikler en egentlig strategisk kultur, så Europa kan stå på egne ben. Også militært.

Jeg kunne ikke være mere enig. For hvem tror længere på, at man kan ringe til USA, hvis man er på røven?

Stabilisering af sammenbrudte stater
Ifølge UNHCR er der er mere end 68 millioner mennesker på flugt i verden lige nu. I Afrika syd for Sahara skal vi hjælpe med at stabilisere sammenbrudte stater, der både rummer kimen til terror og er udgangspunkt for mange flygtninge og migranter.

At bygge et sikkerhedsbælte fra Mauretanien til Somalia må være et vigtigt pejlemærke for EU’s engagement i Afrika.

Det kræver store investeringer i form af ulandsbistand, midler til stabilisering og opbygning af retsstater. Og det kræver i yderste konsekvens også indsættelse af militære styrker til intervention i tilfælde af krigslignende tilstande.

Læs også

Men det kræver også store ambitioner, når det gælder den grønne omstilling. For vi ved, at klimaforandringerne forværrer problemer med tørke og oversvømmelser, ødelægger landbrugsproduktionen og sender hele landsbyer på flugt.

Netop derfor burde mine kolleger i Dansk Folkeparti være de største fortalere for flere vindmøller og elbiler – de er simpelthen et værn mod flygtninge. 

Fælles europæiske forsvarsplaner
Forsvarsplaner bør i højere grad afstemmes i EU. Samtidig med at en europæisk forsvarsfond kan fremme udvikling af fælles kapaciteter inden for strategiske områder som transport, maritim overvågning og satellitkommunikation. Det kræver fælles europæiske kommandostrukturer og logistik.

Fælles europæiske programmer inden for følsomme og kritiske teknologier såsom kunstig intelligens og bioteknologi kan bidrage til, at Europa ikke sakker bagud. Der bør også være et vågent øje på lande uden for EU, der opkøber eller investerer i europæiske virksomheder inden for disse områder.

Det kræver, som Macron påpegede, en ny strategisk kultur i Europa. Hvor trusselsvurderinger deles mellem landene, og hvor den europæiske grænse- og kystvagt styrkes til overvågning og beskyttelse af EU’s ydre grænser. Hvor den indre og ydre sikkerhed integreres.

Radikale er ikke naive pacifister
Det irriterer mig, når Radikale Venstre bliver beskyldt for at være naive pacifister. Efter at have lavet to forsvarsforlig i min tid i Folketinget med min kollega Søren Gade, hvor vi omstillede dansk forsvar fra territorialforsvar til at kunne agere i verden, burde den diskussion være lukket.

Og lad mig tilføje: Vi er ikke på vej til at nedlægge forsvaret, slet ikke.

Anvendelsen af magt må være sidste udvej, men det er et redskab, som må indgå i den samlede udenrigspolitiske værktøjskasse. Også på europæisk plan.

Vi kan styrke forsvaret ved at gøre op med forældede, nationalromantiske forestillinger om, at Danmark skal have et forsvar, der skal kunne alt selv.

Gevinsterne ved at samarbejde og gå sammen med de øvrige EU-lande om indkøb og vedligehold af materiel er gigantiske. Men det kræver et opgør med det håbløse og forældede danske forsvarsforbehold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00