Ny debat: Hvilken rolle spiller værnepligten i dag?

DEBAT: Med det nye forsvarsforlig får Danmark blandt andet flere værnepligtige, men hvilken rolle spiller de unge soldater egentlig i et moderne og højt specialiseret forsvar? Altinget tager debatten.

Forsvaret får 500 flere værnepligtige med det seneste forsvarsforlig, men hvad er deres rolle egentlig i det moderne danske samfund?
Forsvaret får 500 flere værnepligtige med det seneste forsvarsforlig, men hvad er deres rolle egentlig i det moderne danske samfund?Foto: Mads Claus Rasmussen /Ritzau Scanpix
Emil Dyrby

Engang kunne værnepligten for en stund udligne forskellen mellem mennesker og samfundslag, når man beordrede rig såvel som fattig ned i mudderet eller ud på march i matchende uniformer.

Det var dengang, de værnepligtige var værnepligtige i to år, og hvor de sociale forskelle mellem folk var mere håndgribelige.

I dag er værnepligten for de flestes vedkommende på fire måneder, og mange ville mene, at forsvarets rolle har ændret sig markant. Territorialforsvaret har ikke længere monopol på den militære tænkning, og det er især de internationale missioner, der har været i fokus de sidste tre årtier.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00