Ny temadebat: Hvordan skal Vesten tackle Kinas fremmarch i Arktis? 

Hvor stiller Kinas stigende interesse i Arktis Rigsfællesskabet, EU og Nato? Hvilke sikkerhedspolitiske dilemmaer skaber kinesernes strategi, og hvordan skal Vesten koordinere sit modtræk? De spørgsmål stiller Altinget i en ny temadebat. 

I Kina lagde præsident Xi Jinping allerede i 2018 sine arktiske ambitioner på bordet med landets første Arktis-strategi.
I Kina lagde præsident Xi Jinping allerede i 2018 sine arktiske ambitioner på bordet med landets første Arktis-strategi.Foto: Damir Sagolj/Reuters/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Da statsminister Mette Frederiksen (S) 4. oktober skød det nye folketingsår i gang, slog hun fast i sin tale, at “Ruslands adfærd i Arktis er blevet mere markant”, og at “vi skal holde øje med Kina i Arktis”. 

Eksperter og iagttagere har for længst udnævnt Arktis som et geopolitisk kardinalpunkt i armlægningen mellem USA, Kina og Rusland. Militære og økonomiske interesser er på spil i et internationalt magtspil, og det stiller nye krav og til sikkerhedspolitik, handelspolitik og diplomati på tværs af nationer og alliancer. 

USA’s interesse i Arktis blev manifesteret med Trumps ønske om at købe Grønland, og selvom Joe Biden nu svinger taktstokken i Det Hvide Hus, er amerikanernes mål om arktisk indflydelse absolut ikke blevet mindre. I Kina lagde præsident Xi Jinping allerede i 2018 sine arktiske ambitioner på bordet med landets første Arktis-strategi, og i Beijings kontrolrum er det politiske blik fortsat rettet mod den arktiske region.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00