Debat

Nye Borgerlige: Når ufreden banker på døren, er det ofte for sent at købe forsikringen

Vi skal kunne rumme, at verden omkring os ikke altid er, som vi ønsker det, og måske vigtigst af alt skal vi lytte til, når man begynder at se tegn på, at vi skal ruste os bedre, skriver Peter Seier Christensen (NB).

Vores klare mål er et stærkt og troværdigt dansk forsvar, der har den fornødne dybde og kvalitet til at kunne passe på Danmark, danske interesser og opfylde vores internationale allianceforpligtelse i Nato, skriver NB-ordfører.
Vores klare mål er et stærkt og troværdigt dansk forsvar, der har den fornødne dybde og kvalitet til at kunne passe på Danmark, danske interesser og opfylde vores internationale allianceforpligtelse i Nato, skriver NB-ordfører. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Peter Seier Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når ufreden banker på døren, er det ofte for sent at købe forsikringen. Netop der står vi lige nu i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Nye Borgerlige stillede sidste år et forslag i Folketinget, der forpligtede os til Nato's to procent målsætning. Desværre uden opbakning.

Fakta

Hvordan skal et nyt forsvarsforlig skrues sammen?
De indledende øvelser til forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig bliver den altoverskyggende dagsorden på det forsvarspolitiske område i det kommende år.

Det nuværende forlig udløber ved udgangen af 2023, og flere af Folketingets partier banker på døren for at blive lukket ind i forhandlingslokalet.

Men hvilke ønsker har partierne i forligskredsen og områdets aktører egentlig til den nye aftale? Og hvorfor er det præcis, at SF, Nye Borgerlige og grønlandske Inuit Ataqatigiit (IA) ønsker at sidde med ved forhandlingsbordet?

De spørgsmål stiller Altinget Forsvar i en ny, stor temadebat, hvor politikere og aktører vil svare på, hvad der konkret er vigtigt for dem at få skrevet ind i et nyt forsvarsforlig.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Vores klare mål er et stærkt og troværdigt dansk forsvar, der har den fornødne dybde og kvalitet til at kunne passe på Danmark, danske interesser og opfylde vores internationale allianceforpligtelse i Nato.

Men inden vi begynder en genopbygning, har vi en bunden opgave i at skille den politiske søjle og den militære søjle.

Balancen mellem politik og militær
De politiske drømme og ønsker har siden sammenlægningen af forsvarskommandoen og ministeriet skabt en usund politisk indblanding i den militærfaglige rådgivning. I Norge og Sverige kan de øverste militære ledere fint diskutere forsvar og sikkerhed offentligt, de bliver endda afkrævet offentlige svar.

I Danmark er det forsvarsministerens kalender, der dikterer, om det militære råd og vejledning kan komme ud offentligt. Vi skal have tillid til, at Forsvarets chefer er dygtige nok til at beskrive den virkelighed, vi står i.

I fredstid bygger vi vores forsvar

Peter Seier Christensen (NB), Forsvarsordfører

Vi skal kunne rumme, at verden omkring os ikke altid er, som vi ønsker det, og måske vigtigst af alt skal vi lytte til, når man begynder at se tegn på, at vi skal ruste os bedre.

Når vi har fået genskabt balancen imellem det militære og politiske niveau, så er opgaven at få aftalt målsætningen på to procent og implementeringen af denne hurtigst muligt.

For det tager op mod 10 år at etablere enheder, der har rutine og erfaring nok til at kunne begå sig på en kampplads, hvorfor det haster at få allokeret flere midler.

Vi ønsker et forsvar med en solid kerne og en evne til at kunne folde sig ud, når verden udvikler sig i en negativ retning.

Det betyder, at vi skal genetablere mobiliseringsforsvaret med en fast forankring i stående styrker og faste uddannelsesenheder, hvor værnepligtige kan få bibragt de militære færdigheder, og derefter forhåbentlig aldrig skulle anvende de militære færdigheder igen.

De stående enheder skal samtidig styrkes med nyt materiel, mere personel og en opdatering af deres generelle vilkår, så vi får en solid platform for uddannelse af de bedst mulige soldater.

Forsvaret bygges i fredstid
Når vi får de nedslående meldinger, om meget få funktionelle kampvogne, ingen ammunition til rådighed til selv uddannelsesformål, nedslidte kilometerbegrænsede køretøjer og for få besætninger til skibe, så skal vi ikke bruge tiden på bortforklaringer men på handling.

Nye Borgerlige vil med et nyt og fremrykket forsvarsforlig sikre en geografisk bred fordeling af de eksisterende og nye enheder, men ikke lade det blive sognerådspolitik om en kaserne, marinestation eller uddannelsessted skal ligge det ene eller andet sted.

I stedet vil vi lade det være op til Forvaret, hvor placeringer eller omplaceringer giver bedst mening.

Ikke mere flytten rundt på enheder, så de flugter med enkelte politikeres valgkredse. Forsvaret skal være forankret, være til stede på Bornholm og i det sydlige Danmark, være til stede i Hovedstaden og de traditionelle garnisonsbyer, så Forsvaret ikke bliver elitært men borgernært.

For forsvarsvilje hænger sammen med forståelse. I fredstid bygger vi vores forsvar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Seier Christensen

MF (NB), medstifter, afgående politisk næstformand (7/2), Nye Borgerlige
kemiingeniør, ph.d. (DTU 1994)