Flertal afviser at ophæve Hjorts immunitet

Torsdag morgen har Konservative besluttet at stemme imod at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet. Dermed er der nu et flertal mod at ophæve den tidligere forsvarsministers immunitet. Altinget bringer et løbende overblik over, hvad partierne beslutter.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Rigsadvokaten er klar til at rejse tiltale mod tidligere minister Claus Hjort Frederiksen (V) for at røbe statshemmeligheder. Hvis et flertal i Folketinget beslutter at ophæve Hjorts immunitet, kan sagen rejses. 

Læs også

På baggrund af en orientering af partilederne hos justitsminister Mattias Tesfaye (S) i denne uge skal partierne vende tommelen op- eller nedad og beslutte, om de vil ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet eller ej.

Efter Konservative torsdag besluttede ikke at ophæve Hjorts immunitet, er der nu 90 mandater imod at ophæve den. Dermed er der nu flertal imod at ophæve den garvede V-profils immunitet. 

Altinget bringer et løbende overblik over, hvilke partier der stemmer for eller imod ophævelsen af Claus Hjort Frederiksens immunitet.  

Bemærk, at listen er foreløbig og opdateres løbende. 

Disse partier stemmer nej til en ophævelse af Claus Hjort Frederiksens immunitet

Nye Borgerlige

Allerede i sidste uge pegede tommelfingeren i sydgående retning hos Nye Borgerliges partileder, Pernille Vermund.  

Hun skrev på Twitter:


Dansk Folkeparti

DF har besluttet ikke at ophæve den tidligere Venstre-ministers immunitet. Det oplyser partiets formand, Morten Messerschmidt, til Ritzau ifølge Berlingske.

Venstre

Venstre stemmer imod at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet. Jakob Ellemann-Jensen (V) skriver på Facebook, at han ikke har ønsket at blive orienteret om sagens konkrete anklage, da han fortsat vil kunne diskutere sagen med Venstres øvrige folketingsgruppe.

“Jeg kommer ikke til at tage bind for øjnene og stemme for at ophæve Claus Hjorts immunitet. Det er ikke sådan, et demokrati fungerer,” uddyber han.

Enhedslisten

Hos Enhedslisten vil man heller ikke stemme for at ophæve den tidligere V-nestors immunitet.

"Vi kommer ikke til at stemme for at ophæve Claus Hjorts immunitet, medmindre Folketinget får en indsigt i tiltalen. Og det ser ikke sådan ud. Derfor kommer vi til at stemme nej," siger partiets politiske leder, Mai Villadsen, til Berlingske.

Løsgængere i Folketinget 

De seks tidligere Dansk Folkeparti-medlemmer stemmer nej til at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet. 

"Jeg kan ikke se, at jeg kan stemme for noget, jeg ikke ved noget om. Vi bliver ikke orienteret om, hvad anklagen går ud på," siger Bent Bøgsted til Ritzau ifølge BT.

Naser Khader, tidligere medlem af Konservative, stemmer også nej til at ophæve Hjorts immunitet. 

"Jeg vil ikke stemme i blinde for en anmodning fra Rigsadvokaten uden at oplyses om sagens indhold. Rigsadvokaten er ikke Gud og ufejlbarlig," siger han.

Fra den tidligere Konservative-lejr har Orla Østerby også besluttet at stemme nej til ophævelsen. Det oplyser han i en SMS til Altinget.

Konservative

Torsdag morgen besluttede Konservative på et gruppemøde, at de ikke vil ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet. 

"I sidste ende kan eller vil jeg ikke bede folketingsmedlemmer stemme for noget, hvor de ikke ved, hvad de stemmer om," siger Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, til DR.

Disse partier stemmer ja til en ophævelse af Claus Hjort Frederiksens immunitet

Socialdemokratiet

"Det er Socialdemokratiets holdning at stemme ja til, at immuniteten skal ophæves," har justitsminister Mattias Tesfaye slået fast i et interview med Berlingske.

SF

“Vores folketingsgruppe er kommet frem til, at vi kommer til at stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, så domstolsystemet får mulighed for at prøve sagen," siger formand for SF, Pia Olsen Dyhr, til DR.

Frie Grønne

Efter svære diskussioner er Frie Grønne kommet frem til den konklusion, at vi stemmer for at ophæve Claus Hjorts immunitet. Vi mener ikke, det er retfærdigt, at man bare kan slå ring om hinanden på Christiansborg,” skriver Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique, på Twitter.

Disse partier har endnu ikke taget stilling til en ophævelse af Claus Hjort Frederiksens immunitet

  • Radikale Venstre
  • Alternativet

Moderaterne

Claus Hjort Frederiksens mangeårige kompagnon og nu politisk leder for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, er gået stille med dørene i disse dage. Da Altinget møder ham i Nuuk, bliver han spurgt, om han vil stemme ja eller nej til at ophæve Hjorts immunitet. 

"Ingen kommentarer," siger han.

Liberal Alliance

Partiformand Alex Vanopslagh har dog afvist at ophæve immuniteten uden at få indsigt i anklagerne mod Claus Hjort Frederiksen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00