Debat

Partii Naleraq: Lad grønlandsk hjemmeværn overtage Forsvarets opgaver

DEBAT: Grønland har brug for et arktisk hjemmeværn styret af sin egen befolkning. Det vil både give landet flere arbejdspladser og en større ansvarsfølelse, skriver folketingskandidat for Partii Naleraq Pele Broberg.  

Inspektionsfartøjet P571 Ejnar Mikkelsen bryder is ved Grønlands kyst i begyndelsen af marts 2018.
Inspektionsfartøjet P571 Ejnar Mikkelsen bryder is ved Grønlands kyst i begyndelsen af marts 2018.Foto: Jens Møller Hansen / Forsvarsgalleriet
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pele Broberg
Folketingskandidat for Partii Naleraq

Der er behov for en gradvis afmilitarisering af Arktis, så vi kan få normaliseret den opbyggede spænding i området. Der kan det være en fordel at udskifte de dedikerede militære enheder med lokale − ganske i tråd med hjemmeværnslovens paragraf 1 styk 2.

Derfor bør der oprettes et arktisk hjemmeværn i Grønland. Det vil kunne bidrage med arbejdspladser og større ansvarsfølelse for vores land. Det arktiske hjemmeværn skal være en kystvagt, hvis primære ansvarsområder vil være civile samfundsmæssige opgaver, såsom eftersøgnings- og redningstjeneste, beskyttelse af havmiljøet og fiskeriinspektion.

Det vil dog også inkludere farvandsovervågning, herunder slædepatruljen Sirius’ opgaver.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Artisk kystvagt for dansk budget
Regeringen har valgt at nedprioritere politiets skibsmæssige kapacitet i Grønland og udskifte den med mindre både. Dette er på bekostning af grønlandske arbejdspladser i et arktisk område, hvor netop redning til søs er af vital betydning for sikkerheden. Til sammenligning har man på Island en kystvagt med forskellige størrelser skibe, der er tilpasset forskellige opgaver.

Den defensive omlægning af suverænitetshåndhævelsen i Arktis vil frigive Danmarks militære enheder til brug i andre opgaver inden for Nato og allierede forpligtelser − uden at gå på kompromis med forsvarets forpligtelser eller grundlovens afgrænsninger for det selvstyrende Grønland.

Som udgangspunkt skal den arktiske kystvagt høre under Danmarks forsvarsbudget, og da der ikke er krav om bevæbning og udstyr i samme omfang som et militært fartøj, vil man for samme penge kunne få mere udstyr.

Pele Broberg
Folketingskandidat for Partii Naleraq

Som udgangspunkt skal den arktiske kystvagt høre under Danmarks forsvarsbudget, og da der ikke er krav om bevæbning og udstyr i samme omfang som et militært fartøj, vil man for samme penge kunne få mere udstyr.

Den arktiske kystvagt skal ligesom andre dele af hjemmeværnet løse mange af de opgaver, der i dag løses af politiet, så deres ressourcer frigives til der, hvor deres indsats er mere påkrævet. Det er at arbejde for valgområdet Grønland i Folketinget.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00