Professor: Ellemann kan have vildledt Folketinget "væsentligt" i sag om våben for milliarder

En redegørelse af Ellemanns våbensag kan få konsekvenser, hvis det viser sig, at han har brudt ministeransvarsloven. Men kun hvis et flertal i Folketinget kan blive enige, siger juridisk ekspert.

Da forsvarsministeren besøgte Letland i december 2022, fløj han med Forsvarets Hercules fly. Det er dog ikke fly, han har købt af Israel, men derimod artillerisystemer og raketkastere.
Da forsvarsministeren besøgte Letland i december 2022, fløj han med Forsvarets Hercules fly. Det er dog ikke fly, han har købt af Israel, men derimod artillerisystemer og raketkastere.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Selma Hildebrand FrederiksenSofie Ewertsen Nissen

Den sygemeldte vicestatsminister, forsvarsminister og Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen (V), kan have brudt loven i forbindelse med hans ageren i en sag om milliardkøb af israelske våben.

Sådan lyder det fra Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

"Ministeransvarlighedsloven siger, at man ikke må vildede. Ud fra de oplysninger Altinget har, kunne det tyde på, at Ellemann Jensen har overtrådt ministeransvarsloven," siger han.

"Hvis Folketinget er blevet orienteret om en forkert frist, er det ikke bare vildledning. Det er en væsentlig vildledning, fordi det er en væsentlig forudsætning for at træffe en beslutning, om man har fem dage eller fem måneder," siger Sten Bønsing.

Ellemanns usandheder

Altinget har den seneste uge kunne afsløre, at Folketinget har fået forkerte oplysninger, da Danmark skulle indkøbe nyt artilleri i januar.

Her gav Jakob Ellemann-Jensen over for Finansudvalget udtryk for, at fristen for at takke ja til det israelske våbentilbud var kortere, end den reelt var.

I samme ombæring fortalte han, at myndighederne havde indhentet tilbud fra tre våbenfabrikanter, heriblandt franske Nexter. Men det var forkert. 

Læs også

Og det kan altså være et brud på ministeransvarsloven, lyder det fra Sten Bønsing. For en minister må aldrig vildlede, og så er det underordnet, hvordan vildledningen sker – eller over for hvem.

"Det er sådan set lige meget, hvilken sammenhæng ministeren giver oplysninger og til hvem. Det er ikke bare Folketinget, der ikke må vildledes. Det er ingen, der må vildledes af ministre," siger Sten Bønsing og fortsætter:

"Det er lige meget, om det er i en pressemeddelelse, på et pressemøde eller i sms'er. Ministre – ligesom alle i det offentlige – skal tale sandt, og de skal tale korrekt og dækkende."

Redegørelse kan få konsekvenser

Jens Elo Rytter, der er én af landets mest erfarne juraprofessorer, vurderede allerede efter første afsløring om tidshorisonten for indkøbet, at Ellemanns ageren i sagen er i strid med ministeransvarsloven.

"Hvis Folketinget har fået oplyst en forkert dato mod bedre vidende, og det har medført en hastebehandling i Folketinget, er det umiddelbart i strid med Ministeransvarlighedslovens paragraf 5, stk. 2, som forpligter ministre til at give Folketinget retvisende oplysninger," sagde Jens Elo Rytter. 

Læs også

Troels Lund Poulsen (V) er fungerende forsvarsminister, mens Jakob Ellemann-Jensen er sygemeldt. Efter Altingets afsløringer har han bestilt en redegørelse af sagen. Når redegørelsen foreligger, vil Enhedslisten, SF, Konservative og Danmarksdemokraterne indkalde til samråd i finansudvalget.

Men det er endnu uklart, hvad de eventuelle konsekvenser måtte blive. Her kan det vise sig at have stor betydning, at Danmark har en flertalsregering.

"Det er et flertal i Folketinget, der bestemmer hvor alvorligt, det her er, og de bestemmer, hvilke konsekvenser det kan få for Jakob Ellemann-Jensen," forklarer professor Sten Bønsing. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sten Bønsing

Professor, juridisk Institut, Aalborg Universitet
cand.merc.jur (Aalborg Uni. 1996), Ph.d. (Aalborg Uni. 2001)

Jens Elo Rytter

Professor, Juridisk Fakultet, Københavns Universitet
cand.jur. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 2000)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024