S-ordfører: Bramsen rydder op efter Hjort

Forsvarsminister Trine Bramsen har skulle rydde op i sager, som hendes forgænger, Claus Hjort Frederiksen, ikke håndterede, mener S-ordfører. Flere af sagerne kom dog først ind på ministerens bord, efter at Bramsen havde afløst Hjort, der svarer hårdt igen på kritikken.*

Trine Bramsen (t.v.) og Claus Hjort Frederiksen (t.h.) ved ministeroverdragelsen den 27. juni 2019.
Trine Bramsen (t.v.) og Claus Hjort Frederiksen (t.h.) ved ministeroverdragelsen den 27. juni 2019.Foto: Lars Bøgh Vinther / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Venstres Claus Hjort Frederiksen havde ikke ryddet ordentligt op i skabene i Forsvaret, da han i slutningen af juni 2019 overlod det store ministerkontor i Forsvarsministeriet på Holmens Kanal 9 i det indre København til den nuværende forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Derfor har Trine Bramsen været nødt til at rydde op.

Sådan lyder et bramfrit defensorat for Bramsen, som Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører Rasmus Stoklund er rykket ud med efter flere ugers heftig kritik af ministeren fra den borgerlige lejr.

”Virkeligheden er, at forsvarsministeren overtog et forsvar, hvor der skulle ryddes op efter en perlerække af skandalesager, som ikke blev håndteret af hendes borgerlige forgænger, Claus Hjort Frederiksen (V),” skrev Rasmus Stoklund i et debatindlæg i Netavisen Pio mandag i denne uge.

Urimelig kritik
Men hvorfor går udlændinge- og Integrationsordføreren i brechen for en minister på et helt andet ressortområde?

Og hvad er det præcis for sager, som Claus Hjort Frederiksen ikke fik håndteret inden han checkede ud og overlod depechen til Bramsen?

Altinget ringede til Rasmus Stoklund for at få svar på de spørgsmål.

Der var jo helt åbenlyst en række forskellige sager. Nogle af dem var særligt alvorlige.

Rasmus Stoklund
MF, S.,

”Jeg kaster mig ind i sagen, fordi jeg syntes, der var gået lidt selvsving i kritikken af Trine Bramsen. Det syntes jeg var urimeligt. Nogle af de udsagn, som kom fra forskellige politikere i blå blok, var uproportionelle i forhold til Trine Bramsen,” forklarer Rasmus Stoklund.

Hvad er det for sager, som du mener, at Claus Hjort Frederiksen ikke fik håndteret?

”Der var jo helt åbenlyst en række forskellige sager. Nogle af dem var særligt alvorlige. En af dem endte med at bringe hærchefen i fængsel. Men derudover var der en masse omkring regnskabspraksis og hvordan man brugte benzinkort. Og skelnen mellem hvad man brugte Forsvarets midler til, og hvad man ikke brugte Forsvarets midler til. Større og mindre sager.

Det var noget af det, hvor der skulle ryddes op i bureaukratiets arbejdsgange. Det var noget af det, som Trine Bramsen måtte tage fat på, da hun overtog nøglerne,” pointerer Rasmus Stoklund.

Hærchef Hans Christian Mathiesen blev fritaget for tjeneste i oktober 2018, mens Claus Hjort Frederiksen var minister. Samtidig igangsatte Forsvarets Auditørkorps en undersøgelse. Så den sag var vel håndteret?

”Den var ikke afsluttet. Og det ændrer ikke på, at der var et oprydningsarbejde og en masse forhold, der skulle tilbage på sporet. Det her (sagen om hærchefen, red.) endte med at blive en sag for retssystemet. Og så var der jo alt det andet omkring regnskaber og så videre,” siger Rasmus Stoklund og henviser til sagen om regnskabsrod hos Forsvarets Ejendomsstyrelse.

Ikke fortalt om
Sagen kom til offentlighedens kendskab, da Rigsrevisionen og Statsrevisorerne den 6. december 2019 kom med en sønderlemmende kritik af styrelsen.

I den redegørelse, som daværende departementschef Thomas Ahrenkiel udarbejdede om sagen og lagde på Trine Bramsens bord den 9. december, kom det frem, at embedsmænd i ministeriet havde kendt til Rigsrevisionens arbejde siden april samme år. Men at man først orienterede forsvarsministeren den 3. december, efter at en journalist havde spurgt ministeren om sagen.

Man kan vel ikke klandre Claus Hjort Frederiksen for ikke at have håndteret en sag, som hans system ikke fortalte ham om?

”Nej, men der har jo været andre sager også. Jeg synes det har været velbeskrevet i medierne. Lige fra hvordan man brugte Forsvarets midler til militærparader, når man skulle holde afslutning.”

Men hovedparten af de sager er endt med, at Kammeradvokaten, Auditørkorpset eller Politiet har fundet, at folk ikke var inhabile eller at efterforskningen er blevet indstillet.

”Men det ændrer ikke på, at der var et bureaukrati, som ikke kørte på skinner. Som Trine Bramsen overtog. Der har hun brugt en masse kræfter på at få på skinner. Og det er hovedsagen i det her," understreger Rasmus Stoklund.

Læst op på tingene
En anden stor sag på forsvarsminister Trine Bramsens bord i de forgangne godt halvandet år var den kradse kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste, som Tilsynet med efterretningstjenesterne lagde frem den 24. august 2020.

Sagen starter med, at Tilsynet med efterretningstjenesterne bliver kontaktet af en whistleblower i november 2019. Herefter orienterer tilsynet forsvarsministeren om sagen. Godt fire måneder efter at Claus Hjort Frederiksen er stoppet som forsvarsminister.

Er det også en sag, som Claus Hjort Frederiksen skulle have taget bedre hånd om?

”Ja, men den har jeg ikke noget grundlag lige på stående fod for at gå ind i. Nu vidste jeg heller ikke at vi skulle lave et interview om de her ting lige nu. Så ville jeg have forberedt mig og læst op på nogle af tingene.”

Når du nu har skrevet indlægget, så kunne det være...

”Jo, jo. Men derfor kunne jeg godt stadig lige gå tilbage og forberede mig, hvis der var et eller andet særskilt. Nu eksempelvis det her, som du gerne vil i dybden med.”

Læs også

Er kritikken af Claus Hjort Frederiksen ikke lidt letkøbt, når man gennemgår de konkrete sager?

”Nej, det synes jeg ikke. Jeg synes egentlig, at det har været tydeligt, at der har været nogle arbejdsgange på det ministeriums område, som ikke har været, som de skulle, når man sammenligner med hvordan det normalt foregår i centraladministrationen.

Det er noget, som har lagt beslag på meget af Trine Bramsens tid. Jeg synes det er godt, at hun har kastet sig over det og taget fat på. Men det synes jeg bare ikke er blevet anerkendt i nogle af de udtalelser, der har været fra nogle af de blå politikere.

Det har været lidt underligt når man eksempelvis har set Søren Espersen (Dansk Folkepartis forsvarsordfører, red.), der roser denne her nordatlant-aftale (Aftale om arktisk kapacitetspakke, red.), og på den anden side nærmest i samme åndedrag kritiserer ministeren for at være uduelig. Der er et eller andet, som ikke hænger sammen i det der.”

Men den aktuelle furore omkring hvorvidt forsvarschef Flemming Lentfer skal betegnes forsvarschef eller styrelseschef er vel ikke noget Claus Hjort Frederiksen kan klandres for. Er det ikke nogle problemer, som Trine Bramsen skabte for sig selv?

”Jo, men det er heller ikke det, som jeg klandrer dem for. Der er det mere et spørgsmål om hvor meget suppe, man skal koge på det. At man rent deskriptivt forholder sig til hvilken rolle forsvarschefen har i den offentlige forvaltning. Det kan jeg ikke se skulle være så problematisk. Lige så vel som at Søren Brostrøm (direktør for Sundhedsstyrelsen, red.) eller Thorkild Fogde (rigspolitichef, red.) i princippet er styrelseschefer, så er der jo ikke noget nedladende eller dårligt ment med det," pointerer Rasmus Stoklund.

Rasmus Stoklunds løsagtige og udokumenterede påstande om min ministertid må stå for hans egen regning.

Claus Hjort Frederiksen
MF, V, Tidl. forsvarsminister

Kender ikke til magtens tredeling
Claus Hjort Frederiksen slår hårdt tilbage på kritikken fra Rasmus Stoklund.

"Rasmus Stoklunds løsagtige og udokumenterede påstande om min ministertid må stå for hans egen regning. Faktum er at alle de sager jeg som minister havde kendskab til blev håndteret efter gældende regler og retningslinjer. Det gælder også nepotismesagen mod tidligere hærchef H. C. Mathiesen, som prompte blev overdraget til forsvarets auditører, hvad er fuldstændig fast kotume i den slags sager," skriver Claus Hjort Frederiksen i et svar til Altinget og fortsætter:

"Det er muligt Rasmus Stoklund ikke kender til magtens tredeling, og så er han selvfølgelig lovlig undskyldt. Men en minister har altså ikke ret til bare at gå ind i diverse straffesager efter forgodtbefindende."

Skaber massiv usikkerhed
Den tidligere forsvarsminister fyrer også en bredside afsted mod Stoklund og hans partifæller i den aktuelle sag om forsvarschef og styrelseschef.

"Jeg synes det er dybt problematisk, at ingen socialdemokrater kan se det demokratisk uholdbare i, at vi har en forsvarsminister, som degraderer sine chefer efter forgodtbefindende og som medvirker til at skabe massiv usikkerhed og utilfredshed blandt forsvarets personel. 

Det synes jeg hellere Rasmus Stoklund burde bekymre sig om, i stedet for at kaste om sig med desperate påstande og beskyldninger uden den fjerneste form for dokumentation," skriver Claus Hjort Frederiksen.

 

* RETTELSE: Rasmus Stoklund har efterfølgende gjort Altinget opmærksom på, at han mente militærparader i stedet for brigader. Og at han sagde deskriptivt i stedet for destruktivt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Flemming Lentfer

Fhv. forsvarschef, general, forsvarsministerens militærfaglige rådgiver
Flyvevåbnets Officersskole (1985)

Hans-Christian Mathiesen

Fhv. chef, Hærkommandoen, Forsvaret
premierløjtnant (Hærens Officersskole 1989), kaptajn (Hærens Officersskole 1993), major (Forsvarsakademiet 2000)

0:000:00