Debat

Laustsen: Sælg de gamle slotte og saml officersskolerne på Fyn

DEBAT: Det giver udfordringer at have officersskolerne placeret over hele landet, ligesom det er en alt for dyr løsning. Placer dem midt i landet, og sælg de gamle slotte, skriver Bjarne Laustsen (S). Rettet.

Bjarne Laustsen (S), der ellers er valgt i Nordjylland, taler for at samle officersskolerne på Fyn.
Bjarne Laustsen (S), der ellers er valgt i Nordjylland, taler for at samle officersskolerne på Fyn.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Laustsen (S)
Medlem af Folketinget

Flere forsvarsarbejdspladser til Fyn.

Mine kernevælgere i Nordjylland vil nok tænke, at "nu har han tabt sutten eller drukket af natpotten", og københavnerne tænker "skal der nu flyttes flere arbejdspladser ud af København", og fynboerne tænker "kan det nu passe", fordi de faktisk kun har oplevet den ene nedlukning på Fyn efter den anden. Hjemmeværnet på Slipshavn er de eneste forsvarsarbejdspladser tilbage på øen.

Men den er god nok. Jeg foreslår simpelthen at samle og flytte officersskolerne til Odense.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Søværnet er mere end 500 år gammelt, og dets officersskole har altid været allokeret i København. Hæren er godt 300 år gammel, og dens officersskole har til huse på Frederiksberg Slot. Flyvevåbnet har 70 år på bagen og indtil for nylig været i Jonstrup.

Igennem de seneste 20 år har vi gjort forsvaret værnsfælles. Det begyndte med materieltjenesterne, hvor man succesfyldt flyttede Hærens Materiel Kommando fra København til Hjørring i 60'erne, men i 00'erne skulle den tilbage til hovedstaden, fordi Forsvarskommandoen og departementet skulle slås sammen.

Skatteborgernes penge skal ikke bruges til at renovere gamle slotte bare for historiens skyld. De kan sælges, og provenuet kan bruges til nytænkning og fremtidssikring af Hærens Officersskole

Bjarne Laustsen (S)
Medlem af Folketinget

Så var der ledig plads i Forsvarskommandoens bygning i Vedbæk. De 2.200 mand i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) endte dog i Ballerup.

Krig mellem Frederikshavn og Korsør
Tankerne om at samle officersskolerne blev belyst i en rapport fra 2012, og ud fra en økonomisk betragtning var det faktisk billigst at placere en helt ny officersskole ved flyvestationen i Aalborg.

Men sagen er den, at officersuddannelsen er en voksenuddannelse, så det ender ofte med, at man slår rod, hvor man får sin uddannelse, stifter familie og køber bolig.

Partneren får et godt job i hovedstaden, men i Forsvaret ligger de fleste etablissementer i Jylland, og der skal man gøre tjeneste, så det giver ofte problemer, hvis officerens ægtefælle ikke vil med til Vest- eller Nordjylland.

For godt 60 år siden begyndte man en udflytning af Søværnet fra Holmen og etablerede to nye flådestationer i henholdsvis Korsør og Frederikshavn.

Det er så enkelt, at man kan pendle fra København til Korsør. Det er noget sværere til Frederikshavn, så derfor er der altid krig mellem de to byer, når der skal laves forsvarsforlig.

Sidst, hvor Holmen skulle rømmes, kunne blandt andet Center for Sømilitær Teknik lige så godt have været i Frederikshavn.

Læs også

Søværnets Nato-manipulation
Vi fik den 3. Eskadre til Frederikshavn, men så skulle der selvfølgelig laves en stor filial i Korsør.

Søværnets officerer er dygtige, men de blander sig også i politik. De har en stor veneration over for Korsør, ikke fordi de selv vil bo der, men fordi de så kan blive boende. Det er en kendsgerning, at kun 25 procent af de ansatte på flådestationen bor i Slagelse Kommune.

Op til sidste forlig gik kommandøren på Flådestation Korsør ud og fortalte, at Nato havde bedt om en udbygning i Korsør med fem ekstra fregatpladser. Det har aldrig kunnet verificeres, at Nato har sagt det.

Ikke desto mindre blev der afsat 300 millioner kroner til en udbygning i Korsør, på trods af at der i det seneste forlig stod, at der ikke skulle investeres mere i Korsør. Hertil skal lægges, at der er 700 meter ledig veludrustet kajanlæg i Frederikshavn.

Ikke nok med det, men efterfølgende er vores støtteskibe af Absalon-klassen blevet omdøbt til at være fregatter. Det passer desværre alt for godt til, at Søværnet vil foreslå, at vore skibe bliver flyttet til Korsør, nu da de har manipuleret sig til ekstra plads.

Og når man er ved det, så er der ingen grund til at flytte Marine Hjemmeværnet 30 kilometer fra Ringsted til Korsør – saml det hele på Slipshavn.

Sælg slotte og brug pengene på nytænkning
Mit forslag om at samle officersskolerne midt i riget vil løse flere udfordringer, regeringen og det meste af Folketinget ønsker en udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstaden.

De dygtige og dedikerede unge mennesker, som søger ind i Forsvaret, kommer jo fra hele landet og skal tilbage til tjenestestederne, hvor de fleste ligger i Jylland.

Der er ingen saglig begrundelse for, at de skal være i København, og det vil også være langt billigere at samle skolerne på ét sted frem for Hæren på Frederiksberg Slot og Søværnet og flyvevåbnet på Svanemøllens Kaserne.

Jeg håber, at forligskredsen vil give mit forslag et positivt skud, for det vil løse ønsket om en samling af skolerne, flytte arbejdspladser til provinsen og ikke uvæsentligt være langt billigere i drift fremover.

Skatteborgernes penge skal ikke bruges til at renovere gamle slotte bare for historiens skyld. De kan sælges, og provenuet kan bruges til nytænkning og fremtidssikring af Hærens Officersskole.

 

* Rettelse: Den oprindelige overskrift hed "S: Sælg de gamle slotte og saml officersskolerne på Fyn". Indlægget er imidlertid ikke udtryk for Socialdemokratiets holdning, men kun Bjarne Laustsens holdning. Derfor er overskriften ændret. Altinget beklager fejlen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

0:000:00