Sverige foretrækker nordisk samarbejde fremfor Nato

SAMARBEJDE. Sverige har overtaget formandskabet for det nordiske forsvarssamarbejde Nordefco. Forsvarsministeren ønsker at se et dybere samarbejde i de nordiske lande, men fortsætter med at afvise Nato-medlemskab.

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist (tv.) og Ann-Sofie Dahl ved konference i Stockholm.
Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist (tv.) og Ann-Sofie Dahl ved konference i Stockholm.Foto: Johan Manell
Johan Manell
Fakta
Nordisk forsvarssamarbejde
De nordiske lande har en lang tradition for et tæt samarbejde – således også på det forsvarsmæssige område. Det nordiske forsvarssamarbejde omfatter Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.

Det formaliserede samarbejde sker i Nordefco (Nordic Defence Cooperation), der så dagens lys i 2009. Det omfatter blandt andet militært samarbejde vedrørende:
- Operationer
- Uddannelse og øvelser
- Kapaciteter
- Materiel


Ud over samarbejdet mellem egne forsvar har de nordiske lande i mange år samarbejdet om støtte til andre lande for at hjælpe med nødvendige reformer af deres forsvar. Det drejer sig blandt andet om de baltiske lande, på Balkan, i Ukraine og i Georgien.  

Nordefco er ikke en egentlig skandinavisk forsvarsalliance med gensidig forsvarsforpligtelse, og medlemmernes militære allianceforhold og deltagelse i internationalt militærsamarbejde er stadig forskellige. Danmark, Island og Norge er således medlemmer af Nato, mens Finland og Sverige ikke formelt er medlemmer af en militæralliance. De samarbejder dog tæt med Nato-alliancen, blandt andet gennem Partnerskab for fred-programmet.

Formandskabet for det nordiske forsvarssamarbejde Nordefco går på tur mellem de nordiske lande, og Sverige har netop sat sig i formandsstolen for det kommende år. Sveriges forsvarsminister, Peter Hultqvist (S), ser positivt på organisationens arbejde og dybtgående nordisk forsvarssamarbejde ved gradvist at give organisationen mere indhold.

"Jeg tror, at det nordiske forsvarssamarbejde skal udbygges yderligere. Derved kan vi udnytte vores styrker og evner på forskellige måder. Jeg tror, at øvelsesaktiviteter er en god indgang til denne type samarbejde, for så kan vi udrulle en hel del af det, der er nødvendigt, for at vi kan understøtte hinanden, hvis det er nødvendigt," siger Peter Hultqvist. 

Et tag selv-bord
Nordefco har tiårsjubilæum i år. Den havde en svag start og har ikke tidligere været betragtet som særlig vigtig. Det er frem for alt Nato-medlemmerne Norge, Danmark og Island, der har været skeptiske, lyder det fra Hultqvist. Men med den russiske annektering af Krim i 2014 har sikkerheden omkring Østersøen fået større betydning. Nordefcos samarbejde er således også blevet udvidet, pointerer den svenske forsvarsminister.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00