Tabende artilleri-leverandør: Forsvaret har ikke henvendt sig til os

Koreanske Hanwha havde det dyreste artillerisystem med den længste leveringstid. Det var budskabet fra Forsvaret, da politikerne fornylig skulle tage stilling til lynafskaffelse af artilleri. Men det koreanske firma siger nu, at de ikke har været i kontakt med Forsvaret om pris og leveringstempo.

Foto: Det koreanske forsvarsministerium
Andreas Krog

En opsigtsvækkende udmelding fra en koreansk våbenproducent sår nu tvivl om de oplysninger om priser og leveringstider, som Forsvaret for to uger siden lagde frem for politikerne i forsvarsforligskredsen, da politikerne på forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensens (V) initiativ skulle beslutte sig for hvilket nyt artillerisystem Forsvaret skal hasteanskaffe.

I det en side lange notat om anskaffelsen, som partierne fik forelagt, da beslutningen skulle træffes, fremgår det, at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) havde rettet henvendelse til den koreanske våbenproducent Hanwha for oplysninger om pris og forventet leveringstid for virksomhedens K9 Thunder-artillerisystem - i forsvarskredse kaldet haubitsere.

Læs også

Den påstand bestrider den koreanske våbenproducent

”Der har hverken været en direkte eller officiel samtale mellem Hanwha Aerospace og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse om køb af K9 haubitsere,” skriver Jeff Sung, kommunikationschef i Hanwha Aerospace, i en skriftlig kommentar til Altinget.

Kommerciel fortrolighed

Uden angiveligt at have været i kontakt med koreanerne skrev FMI til politikerne, at 19 styk af Hanwha's K9 Thunder ville koste omkring 988 millioner kroner at anskaffe og leveringstiden ville være omkring 2,5 år.

Af konkurrencehensyn vil Hanwha Aerospace hverken be- eller afkræfte, om den pris og leveringstid på K9 Thunder, som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har givet politikerne, er korrekt.

FMI har ikke nogen specifikke kommentarer til e-mailen fra Hanwha.

"Generelt er det gældende, at FMI's kontakt med leverandører er underlagt kommerciel fortrolighed," skriver styrelsens pressechef Thorbjørn Hein i en mail til Altinget.

En uge senere

Behovet for at hasteanskaffe artillerisystemer kom efter, at SVM-regeringen i midten af januar besluttede, at Forsvarets 19 nye franske CAESAR-artillerisystemer skal sendes direkte fra fabrikken til fronten i Ukraine. Derfor undersøgte Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse hvad man kunne indkøbe som erstatning.

Læs også

Mindre end en uges senere kom FMI tilbage med besked til Forsvarsministeriet om, at valget stod mellem tre systemer.

Et system magen til det, vi sender til Ukraine, fra franske Nexter til en pris på omkring 665 millioner kroner og en leveringstid på 24 måneder. Et system fra israelske Elbit Systems til en pris på 805 millioner kroner og leveringsstart om et år. Eller et system fra koreanske Hanwha til en pris på omkring 988 millioner og en leveringstid på 2,5 år.

Udsigten til hurtig levering var medvirkende til, at politikerne valgte det israelske ATMOS-artillerisystem.

Grønt lys

Politikerne nikkede også til, at Forsvaret anskaffer otte PULS-raketkastere fra Elbit Systems til en pris på 942 millioner kroner.

Ifølge et notat til forsvarsforligskredsen, som Altinget er i besiddelse af, havde FMI også spurgt Hanwha om pris og leveringstid på deres CHUNMOO-raketkastere. Otte eksemplarer af den ville koste omkring 900 millioner kroner og tage 30 måneder at få leveret, skriver FMI til politikerne.

Læs også

Hanwha har dog heller ikke haft direkte kontakt med FMI omkring anskaffelse af CHUNMOO-raketkastersystemet, oplyser virksomheden til Altinget.

Man gav dog i starten af januar en lokal dansk repræsentant grønt lys til at dele generelle priser og leveringstider med FMI.

Hastig markedsafdækning

I styrelsen holder man fast i, at systemerne fra Elbit var det bedste valg.

"FMI har som tidligere oplyst foretaget en hastig markedsafdækning vedrørende artilleri, herunder i forhold til Hanwha, på baggrund af regeringens beslutning om at donere CAESAR 8x8.

Fokuspunkter i afdækningen var operative krav, leveringstid samt anskaffelses- og driftsomkostninger. Anskaffelse af ATMOS og PULS (raketkastersystem, red.) fra Elbit er vurderet som den bedste løsning ud fra disse fokuspunkter," skriver Thorbjørn Hein fra FMI til Altinget.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00