Veteran: EU sætter sin strategiske autonomi over styr

DEBAT: EU er nødt til i højere grad at anerkende teknologiers altafgørende betydning for sikkerheden og dermed for den autonomi, man gerne vil opnå, skriver Anders Aaselund Høier.

EU's udenrigschef, Josep Borrell, mener, at strategisk autonomi er en sindstilstand. Alligevel risikerer EU at sætte autonomien over styr, skriver Anders Aaselund Høier.
EU's udenrigschef, Josep Borrell, mener, at strategisk autonomi er en sindstilstand. Alligevel risikerer EU at sætte autonomien over styr, skriver Anders Aaselund Høier.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Simon Holst Jensen

I sin prisme på verden og de hybride konflikter, der præger den, bliver EU nødt til i betydelig højere grad at forholde sig til og være bevidst om teknologiernes altafgørende betydning for Europas nationale sikkerhed og dermed for den strategiske autonomi, som Europa stadig søger at opnå.

Anders Aaselund Høier
Cand.jur., arbejder som chefjurist. Tidligere embedsmand i staten, befalingsmand i Hæren og veteran
Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Af Anders Aaselund Høier
Cand.jur. og chefjurist, fhv. embedsmand i staten, befalingsmand i Hæren og veteran

EU har i flere år haft et varmt ønske om i højere grad at kunne agere uafhængigt og begrænse strategisk afhængighed af andre stærke aktører på den internationale scene.

I takt med det globale magt- og teknologikapløb, herunder især den amerikansk-kinesiske handelskrig og dekobling af hinandens virksomheder fra de globale værdikæder, bliver behovet stadig mere presserende. I 2016 fandt ”strategisk autonomi” vej ind i EU’s globale strategi.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00