Debat

DN: Sortering af madaffald gør en forskel for klimaet

DEBAT: Det gavner både klima og miljø, når borgere i 28 danske kommuner sorterer madaffald, skriver miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening Sine Beuse Fauerby.

Kritikere mener, at sortering af madaffald ikke gør en forskel. Men de glemmer, at forbrændingen af almindeligt affald hæmmes, når det blandes med vandholdig mad, mener Sine Beuse.&nbsp;<br>
Kritikere mener, at sortering af madaffald ikke gør en forskel. Men de glemmer, at forbrændingen af almindeligt affald hæmmes, når det blandes med vandholdig mad, mener Sine Beuse. 
Foto: /ritzau/Mads Nissen
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Madaffald kan ikke brænde. Der er simpelthen for meget vand i. Der skal faktisk bruges cirka dobbelt så meget energi til at fordampe vandet fra madaffaldet, som det har af brændværdi.

Sine Beuse Fauerby
Miljøpolitisk rådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

Af Sine Beuse Fauerby
Energi- og miljøpolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

Der har i den seneste tid været meget blæst i medierne om sorteringen af madaffald, som i flere kommuner netop er gået i gang.

De kommuner, hvor man vælger at sortere madaffaldet fra, bringer Danmark tættere på at opnå EU's mål om, at 50 procent af husholdningsaffaldet skal være genanvendt i 2022.

Genanvendelse er glædeligt
Tidligere har vi set, hvordan den danske regering har forsøgt at modarbejde EU's miljømål for genanvendelse for affald, og det halter på nuværende tidspunkt gevaldigt med den nationale indsats.

Derfor er det glædeligt, at nogle af kommunerne går forrest og kommer i gang med genanvendelsen.

Ja, sortering gør en forskel
Men ifølge professor ved DTU Environment, Thomas Fruergaard Astrup, der har været ude med kritik, gør sortering af madaffald ingen forskel, når det gælder klimaet. Det fortalte han for et par uger siden til Radio 24syv.

”Ud fra en ren klimamæssig betragtning så kan man ikke på nuværende tidspunkt sige, at der er den store forskel mellem at bioforgasse madaffald og sende det til forbrænding,” lyder det.

I Danmarks Naturfredningsforening kunne vi ikke være mere uenige i den udlægning, af en lang række årsager.

Maden kan ikke brænde 
For det første kan madaffald ikke brænde. Der er simpelthen for meget vand i. Der skal faktisk bruges cirka dobbelt så meget energi til at fordampe vandet fra madaffaldet, som det har af brændværdi.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Derfor bliver det affald, som stadig brændes af, udnyttet langt bedre, hvis det ikke blandes med madaffald. Madaffald udgør cirka 40 procent af husholdningsaffald, så det må være en markant effektivitetsforøgelse, der sker på affaldsforbrændingsanlæggene.

Affaldet bliver til biogas og kompost
For det andet kan madaffaldet laves til biogas. Og biogassen kan erstatte forbrænding af for eksempel importeret affald, farligt affald, biomasse og kul, der allerede i dag importeres og brændes i Danmark til skade for vores omgivelser.

Og for det tredje kan madaffaldet også laves til kompost. Komposten kan erstatte kunstgødning, og det giver en markant energibesparelse, fordi det kræver meget energi at producere kunstgødning.

Der er altså en lang række ting, der trækker klimaregnskabet i den rigtige retning, og dermed er der efter Danmarks Naturfredningsforenings opfattelse rigtig god mening i at genanvende madaffald – både for klima og miljø.

Endnu større gevinst i fremtiden 
Og det er en gevinst, der kun vil vokse med tiden. Der er i dag en klimagevinst ved at brænde affald af, fordi det fortrænger fossile brændsler som olie, gas og kul.

Men i takt med at de fossile brændsler bliver udfaset, hvilket København eksempelvis vil gøre for fjernevarme allerede i 2020, ja, så forsvinder klimagevinsten for afbrænding af affald.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sine Beuse Fauerby

Chefkonsulent i cirkulær økonomi, Ingeniørforeningen IDA
cand.techn.soc. (RUC)

0:000:00