Debat

Forsyningsselskab: Lad os samarbejde med industrien om affalds-indsamling

DEBAT: For at undgå, at sorteret affald kasseres, må vi indgå i strategiske samarbejder med både producenter og aftagere af affaldet. På den måde kan vi sikre, at det, der produceres, kan genanvendes, skriver Christian Udby.

Plastikaffald bliver ofte kasseret og brændt i stedet for genbrugt. Løsningen er at indgå et strategisk samarbejde mellem industrien og affaldsbranchen, mener Christian Udby.
Plastikaffald bliver ofte kasseret og brændt i stedet for genbrugt. Løsningen er at indgå et strategisk samarbejde mellem industrien og affaldsbranchen, mener Christian Udby.Foto: /ritzau/Finn Frandsen/
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Udby
Direktør, Arwos, Aabenraa Kommunes forsyningsselskab

Forbrugerne sorterer affald som aldrig før. Plastik, pap og glas og meget andet bliver pillet ud af husholdningsaffald i hidtil uset omfang. Forbrugerne er blevet bedre til sortering: Stødt og roligt arbejder vi os mod ressourcestrategiens målsætning.

I udgangspunktet er der tale om en god historie. Men den kan blive bedre, så forbrugernes benarbejde foran skraldespanden skaber en større værdi.

I dag sorterer vi meget affald, som i sidste ende kasseres, fordi kvaliteten varierer eller kravene i markedet svinger.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Plastik er utilregneligt
”De gode drenge i klassen” er metal, papir og pap. Affaldet er på tværs af genbrugspladser og selskaber meget ens, og dermed kan slutproduktet nemt aftages af industrien.

Den mere ”utilregnelige dreng” er plastik. Kvaliteten er svigende, indsamlingsordninger forskellige, og markedet for aftagningen usikkert. Meget plastik ender på trods af sortering med at blevet kasseret og brændt.

Jeg synes, at vi som branche bør indgå i strategiske samarbejder med både producenter og aftagere af de sekundære råvarer. Sådanne samarbejder skal sikre, at de varer, som produceres, kan genanvendes.

Christian Udby
Direktør, Arwos, Aabenraa Kommunes forsyningsselskab

Svaret på udfordringen lyder tit, at så må vi skrue op for ensretningen af indsamlingen. Min appel går derimod mod industrien.

Jeg synes, at vi som branche bør indgå i strategiske samarbejder med både producenter og aftagere af de sekundære råvarer. Sådanne samarbejder skal sikre, at de varer, som produceres, kan genanvendes.

Derudover at vi indsamler, hvad industrien har behov for. Det vil nemlig øge værdien ved sortering helt ud til forbrugeren.

Sagt med andre ord kan ensretning være ganske udmærket, hvis det gavner industrien. En snorlige ensretning må bare ikke kvæle selskaber, som finder løsninger ved at tænke ud af boksen.

Det kan nemlig være et springbræt til senere strategiske samarbejder. Her et eksempel fra min egen andedam.

Haveaffald kan blandes med slam
Ressourcestrategien tilskriver, at 25 procent at alt haveaffald skal benyttes til energiudnyttelse i 2018.

Det har vist sig at være urealistisk, fordi sten og grus i forbrugernes haveaffald går ud over kvaliteten.

I mellemtiden har Arwos lavet en aftale med en aftager, som blander haveaffaldet op med spildevandslam. I spildevandsslam er der nemlig stoffer, som er svært nedbrydelige, men ved at tilsætte haveaffald bliver stofferne nedbrudt.

Summen af slam og haveaffald kan herefter benyttes som gødning på landbrugsjord.

Resultatet er godt for miljøet - også selvom det ikke stiller os godt i jagten på ressourcestrategiens målsætning.

Men skal den fortsatte udvikling af branchen være lig med en større værdiskabelse, bør vi søge strategiske samarbejder med industrien. Her er min appel til både affaldsbranche og industrien givet videre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Udby Olesen

Direktør, Sønderborg Forsyning
miljøingeniør

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024