Debat

Dansk Affaldsforening: Lad os følge Tyskland og ensrette plastiktyper

DEBAT: I Danmark bør vi lade os inspirere af, at den tyske genanvendelsesindustri vil have ensrettede plastiktyper, som gør det nemmere at genanvende, skriver Jacob Hartvig Simonsen, Dansk Affaldsforening.

Foto: Niels Meilvang/Ritzau Scanpix
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening

Syd for grænsen kommer der for tiden spændende meldinger på affaldsområdet – og de er værd at lade sig inspirere af her i Danmark.

Ensret plastikemballage
Den tyske genanvendelsesindustri vil have ensrettet plastikemballage til kun at bestå af tre typer.

Færre typer plastik vil gøre sorteringen og dermed den efterfølgende genanvendelse væsentligt nemmere.

Fakta
Deltag i debatten!

Det er en stærk og positiv melding, som vi i Dansk Affaldsforening til fulde bakker op om. Kort sagt mener den tyske genanvendelsesindustri, at:

  • Emballageproducenterne kun skal bruge polyethylen (PE-LD og PE-HD), polypropylen (PP) og polyethylenterephthalat (PET).
  • Plastikbakker af PET skal være gennemsigtige og ikke må bestå af flere lag med forskellige plastikpolymerer.
  • Emballageproducenterne skal stoppe med at lime ting af andre materialer på emballagerne (som for eksempel etiketter, sleeves eller andre ting af for eksempel PVC, PET, papir eller aluminium).
  • Der må ikke tilsættes unødvendige fyldstoffer.
  • Emballagedesignere skal i deres design undgå henkastet affald, for eksempel ved undgå små og løse låg på plastemballagerne, og plastikemballager skal kunne identificeres som plastik og ikke være forklædt som papiremballager.
  • Dertil skal marketingseksperter tænke sig om og undgå sorte emballager, unødvendig farvegivning samt påtryk.

I vores affaldssorteringsudspil Den Grønne Tråd foreslår vi på linje med den tyske industri en forpligtende positivliste over plastiktyper, der indgår i emballager. Og i vores plastikstrategi har vi som mål, at al plastikemballage skal være designet til genanvendelse i 2025.

Færre typer plastik vil gøre sorteringen og dermed den efterfølgende genanvendelse væsentligt nemmere.

Jacob Hartvig Simonsen
Direktør, Dansk Affaldsforening

Det er fint, at supermarkederne bruger blandt andet plastikemballage til at forlænge fødevarernes holdbarhed og beskytter dem mod slag og stød, så vi undgår madspild.

Men det er ikke et argument for at fråse i en myriade af plastiktyper, laminater og farver til emballagen.

Vi hører ofte fra den danske industri, at det ikke er muligt eller fornuftigt at indføre nationale krav, når design, produktion og forbrug af produkter bliver mere og mere internationalt.

Imidlertid er det særligt interessant, at meldingen her kommer fra Tyskland, Danmarks største handelspartner.

Dansk Affaldsforening håber, at miljøminister Esben Lunde Larsen(V) vil lade sig inspirere af forslaget fra den tyske industri, når han skal udarbejde Danmarks plastikhandlingsplan.

OPP er det bedste
En anden markant nyhed fra det tyske handler om offentligt-privat samarbejde, som vi i Dansk Affaldsforening er store fortalere for, men som de danske regler i dag hindrer på unødvendig vis.

Den tyske affaldsgigant Remondis meldte for nylig ud, at den ligeledes er tilhænger af fælles selskaber med kommunerne – det er tilmed her, Remondis gør sine bedste forretninger.

Det kommunale affalds- og renholdelsesselskab i Berlin ejer for eksempel sammen med Remondis et stort og moderne anlæg til sortering og afsætning af papiraffald, som hvert år håndterer 130.000 tons papir fra både husholdninger, erhverv og industri.

Alt i alt et offentligt-privat selskab, der giver lokale jobs og lokal affaldsbehandling til glæde for både økonomi og miljø.

Hvorfor er det interessant for Danmark?

Det er det, fordi Remondis netop har købt det danske affaldsselskab M. Larsen, og nu for første gang har benene indenfor på det danske marked.

Men, hvis Remondis skulle have lyst til også i Danmark at etablere formelle OPP-samarbejder med kommunerne, risikerer den tåbelige skrivebordsopdeling af husholdningsaffald og erhvervsaffald at stå i vejen.

Og hvis regeringens forsyningsstrategi og ambition om indhegning af kommunerne bliver til virkelighed, får tyskernes OPP-drømme i Danmark det endelige dødsstød.

I Dansk Affaldsforening har vi foreslået en ny model for fælles offentlig-privat ejerskab af genanvendelsesvirksomheder, som kan kickstarte innovationen på affaldsområdet.

Vi håber, at forsyningsminister Lars Christian Lilleholt(V) vil lade sig inspirere af dette forslag samt Remondis' positive tilgang til OPP, hvis han vil ændre i de fremtidige rammer for affaldssektoren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Hartvig Simonsen

Direktør, Amager Ressourcecenter, vicepræsident, Cewep, næstfordmand C4
cand.merc.jur. (CBS. 2003), master of coroporate communication (AAU 2010)

0:000:00