Margrete Auken: Hvornår opdager DF, at plastikforurening er en alvorlig trussel?

REPLIK: Konsekvenserne af plastikforureningen har jaget en skræk i livet på os alle. Bare ikke Dansk Folkepartis Jørn Dohrmann, skriver Margrete Auken (SF).

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Dansk Folkepartis Jørn Dohrmann kalder her i Altinget verdens problemer med plastikforurening for en ”politisk varm kartoffel” som man kan vinde sympati for at beskæftige sig med.

Ja, heldigvis! Endelig har verden fået øjnene op for al den plastik der er ved at drukne vores have i gamle plastikflasker, cigaretfiltre, klipklapper og meget, meget andet plastikskrald.

Verdensnaturfonden vurderer at hvis vi ikke skærer ned på plastikforureningen nu, vil der i 2050 være mere plastik end fisk i havet.

Billeder af druknede sæler der sidder fast i fiskegarn, misformede skildpadder der er vokset rundt om en gammel sixpackplastikholder, eller hvaler der dør af sult fordi de har maven fyldt op med stort og småt plastikskrammel, har jaget en skræk i livet på os alle sammen.

Men ikke på Jørn Dohrmann.

DF mod EU's plastikstrategi
For da Parlamentet i september i år stemte om EU’s Plastikstrategi, var der tre bemærkelsesværdige danske stemmer imod rapporten: Dohrmann, Messerschmidt og Vistisen.

Resten af de danske medlemmer af Parlamentet stemte sammen med 589 andre medlemmer af Europa-Parlamentet for opfordringer til forbud imod tilsat mikroplast, kriterier til bionedbrydeligt plastik, mere genanvendelse af plastik, reduceret moms på genanvendt plastik og meget andet. Dansk Folkeparti var en del af et minimalt mindretal på blot 25 plastikelskere der stemte imod positionen.

Dohrmann er bestyrtet over mine forslag om at forbyde at pakke hvert eneste ene bolche ind i hvert sit stykke plastik. Men hvor meget – komplet unødvendig – indpakning skal vi i grunden tillade når vi nu ved at problemet er enormt?

Han kalder et forslag om forbud imod bevidst frigivelse af balloner et ”vanvidsforslag” uden viden om miljøskader. Men det bør være åbenlyst for enhver at når man sender plastikballoner til vejrs uden nogen jordisk chance for at indsamle dem igen, så skaber det forurening og bidrager yderligere til de enorme udfordringer.

Billige point?
Der foregår mange gode initiativer derude til hvordan vi får ryddet op i verdenshavene. Men så længe at der hvert minut hældes hvad der svarer til en lastbilfuld af plastikaffald til havene, så er det ikke nok at rydde op. Vi skal have standset udstrømningen og det gør vi bedst ved at begrænse brugen af plastik alle steder.

Dohrmann påstår at den lovgivning der skal begrænse den tåbelige brug af unødvendigt engangsplastik, er billige politiske point. Tilmed mener han at processen er udemokratisk.

Afstemningen om loven, som foregår i Europa-Parlamentets Miljøudvalg onsdag 10. oktober, ventes at blive vedtaget ved en helt normal flertalsafstemning hvor alle de politiske grupper sammen har udarbejdet spiselige kompromiser som hver MEP kan stemme for eller ej. Mere demokratisk bliver det vel ikke?

Udfaldet vil givetvis ikke være perfekt. Der er brug for en langt større indsats end hvad vi kan opnå med dette lovforslag.

Og problemet med plastikforurening kan vise sig at være langt mere omfattende end vi er klar over. Ny forskning viser at forurening af vores jordmiljø af mikroplastik i værste fald risikerer at være op til 23 gange større end den i havene. Og vi ved endnu ikke hvad alle de hormonforstyrrende stoffer og andre kemikalier som vi tilsætter vores plastikprodukter, gør ved dyr og natur når det havner i miljøet.

Forrige artikel Bryggeriforeningen: Mere plast i låget er knald i låget Bryggeriforeningen: Mere plast i låget er knald i låget Næste artikel KU-formand: Vi skal gøre op med årtiers irrationel frygt for atomkraft KU-formand: Vi skal gøre op med årtiers irrationel frygt for atomkraft