Debat

Margrete Auken: Vi må forlade os på EU, når det kommer til plastik

DEBAT: Regeringen har endnu engang syltet sin plastikstrategi. Derfor er det et held, vi har EU, hvor man snart begynder forhandlinger om et nyt direktiv om engangsplastik, skriver Margrete Auken (SF).

Det er en skandale at regeringen har syltet sin plastikstrategi endnu engang. Men så er det et held, at vi har EU, mener Margrete Auken (SF). (ARKIV)
Det er en skandale at regeringen har syltet sin plastikstrategi endnu engang. Men så er det et held, at vi har EU, mener Margrete Auken (SF). (ARKIV)Foto: Ritzau Scanpix/AP
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Mange års kampagne – ikke mindst fra SF – har omsider båret frugt, og man skal vist både være blind og døv for ikke at have opdaget at vi har et enormt plastikproblem. Hvert minut hældes en lastbilfuld plastik ud i havet.

Problemet er højaktuelt ude i verden, men så sandelig også hjemme i Danmark. Også de danske strande flyder med plastikkrus, engangsbestik, cigaretskodder og, ja, vatpinde. Også plastikposerne har Danmark stadigvæk forsømt at begrænse - det ses.

Derfor er det jo også en skandale at regeringen har syltet sin plastikstrategi endnu engang. Ja ja Jakob Ellemann, nok er sædet bag i ministerbilen dårligt varmet op, men forarbejdet er jo gjort og behovet for handling kan snart alle andre få øje på!

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Men når nu vi ikke kan regne med regeringen, er det jo godt vi har EU.

Har vi egentlig brug for engangsbestik?
Om få uger begynder arbejdet med at forhandle om EU's nye direktiv om engangsplastik som jeg skal være Den Grønne Gruppes ordfører på. Kommissionen har forhalet offentliggørelsen, men heldigvis har de gjort brug af deres praksis med at lække deres forslag på forhånd og se hvad reaktionen er forud for offentliggørelsen, så vi har kunnet forberede os.

Kommissionen nøler med at tage hånd om de oceaner af indpakning der sendes direkte til forbrænding. Plastik skal behandles som det værdifulde materiale det er. 

Margrete Auken (SF)

Og selvom der er mange ting vi kan kritisere, især dem der ikke er med (dem vender jeg tilbage til) er vi godt tilfredse med stort set alt det der foreslås.

Om få år vil en række plastikprodukter simpelthen ikke være at finde i butikkerne eller på takeaway-restauranter i EU længere. Vi vil simpelthen forbyde nogle af de ting der oftest ligger og flyder på strandene eller andre steder.

Og tænk lige over det: har vi egentlig brug for engangsbestik, -tallerkener og vatpinde lavet i plastik? I gamle dage tog vi vores eget service med hjemmefra når vi tog på picnic – mon ikke vi kan vænne os til at gøre sådan igen (det er også meget rarere at spise med)?

Industriens ansvar
Som forbrugere har vi også selv et ansvar for den adfærd der har bragt os i plastiksuppedasen.

Men vi borgere er ikke alene om ansvaret. Derfor skal også industrien forvente at vi stiller krav. Udvidet producentansvar for to-go-emballage, engangskopper og plastikkrus, cigaretfiltre og den ækle plastik der holder seks øl sammen til en sixpack: her skal det være industriens ansvar at betale for oplysning, indsamling og bortskaffelse, ligesom regningen for at rydde op i naturen også skal sendes til producenterne og ikke længere til skatteyderne.

Det er jo alt sammen meget godt. Men hvis vi vil have en ordentlig forvaltning af plastik, må vi oppe os. For når vi ser os omkring, er der engangsplastik alle vegne, ikke mindst i engangsemballage i detailhandlen.

Godt, vi har EU
Kommissionen nøler med at tage hånd om de oceaner af indpakning der sendes direkte til forbrænding. Plastik skal behandles som det værdifulde materiale det er. Otte procent af verdens olie bruges på at producere plastik, og kun omkring en tredjedel genanvendes. Resten enten afbrændes og bliver til CO2, eller det havner på lossepladser og nedbrydes til mikroplast, udleder kemikalier eller blæser ud i naturen.

Kommissionen mener ikke at kemikalier i plastik er relevant for denne lovgivning. Ja undskyld mig, men hvis vi skal kunne genanvende plastik efter endt brug, er det da netop nødvendigt at vide præcis hvilke stoffer der er i det.

For eksempel har de Grønne i Europa-Parlamentet flere gange kæmpet for at få det hormonforstyrrende Bisphenol A helt ud af alt plastik der er i kontakt med fødevarer. Men det bliver hårdt. Senest stemte også Socialdemokraterne (også de danske) imod de Grønnes beslutningsforslag til totalforbud imod Bisphenol A i Parlamentets miljøudvalg.

Der er langt endnu før vi når i mål med reduktion, afskaffelse af plastaffald, effektiv genindvinding med ægte "cirkulær økonomi" så vi får plastik der kan genbruges som var det ny plastik. Men vi har intet alternativ - og når den danske regering står så hård på bremsen, er det et kæmpe held vi har EU til at sikre vores natur og sundhed.

...

Margrete Aukens indlæg er kommateret efter hendes eget ønske og følger undtagelsesvist ikke Altingets sproglige retningslinjer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00