Debat

DF: Et lille land som Danmark har brug for en stor spiller som Ørsted

DEBAT: Danmark skal holde fast i at være selvforsynende med energi, samtidig med at vi står i spidsen for grøn omstilling i resten af verden. Derfor giver det god mening, at staten fortsat sidder for bordenden i Ørsted, skriver René Christensen.

Vi har et behov for som et lille land at have en stor spiller på verdensplan. Og det er Ørsted, skriver René Christensen.
Vi har et behov for som et lille land at have en stor spiller på verdensplan. Og det er Ørsted, skriver René Christensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af René Christensen
Finansordfører for Dansk Folkeparti

Er Ørsted et statsejet selskab? Ja, det er i hvert fald staten, som ejer 50,1 procent af aktierne. Det har hele tiden været vigtigt for Dansk Folkeparti at fastholde ejerskabet, særligt da selskabet havde magten over kritisk infrastruktur som gas- og elnet.

Det har selskabet ikke mere. Det er positivt, at disse områder er overgået til andre selskaber såsom Seas, som er forbrugerejet. 

Der er meget magt i infrastruktur. Derfor var og er det også vigtigt, at det ikke bliver en kapitalfond med en kort investeringsprofil, der får den afgørende magt over, hvad der skal ske på disse væsentlige områder. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Selvforsynende med energi
Det samme gælder for så vidt produktionen. Danmark skal være selvforsynende med energi.

Vi skal ikke være afhængige af eksempelvis saudiarabisk olie, men vi vil heller ikke alene styres af en kapitalfond, som sidder på vindenergiområdet. Energi er en af de største magtfaktorer, som findes i et moderne samfund. Hele vores samfundsmodel er dybt afhængig af en stabil energiforsyning.

Med Ørsted er vi medvirkende til, at dansk havvind kommer ud i verden.

René Christensen (DF)
Finansordfører

Danmark skal være i front på den grønne omstilling. Derfor skal vi også have samarbejde med private virksomheder, sikre forskning og vise resten af verden, hvad man kan opnå med en ambitiøs grøn omstilling.

Vi har et behov for som et lille land at have en stor spiller på verdensplan. Og det er Ørsted. Virksomheden har tilpasset sig over de sidste år og vist sig konkurrencedygtig og vundet store udbud blandt andet i USA. Virksomheden har frasolgt underskudsgivende områder samt tilpasset virksomheden til at satse massivt på grøn energi. Det er den helt rigtige vej at gå.

Grøn omstilling er ikke kun national sag
Set med "klimabriller" skal vi som stat blive for bordenden i Ørsted, for dermed er vi med til at sikre, at grøn omstilling ikke kun bliver en national sag. Med Ørsted er vi medvirkende til, at dansk havvind kommer ud i verden. Simpelthen fordi det giver mening.

Det er ikke en ideologi for Dansk Folkeparti, at staten skal eje virksomheder, for vi mener ligeledes, at det pres, der kommer fra aktionærernes forventninger, er med til at udvikle Ørsted.

Ørsted er en sund virksomhed, og staten får således et afkast ud af den grønne omstilling. Derfor skal vi naturligvis fastholde den statslige ejerandel i Ørsted.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00