Nye Borgerlige: Pengene skal tilbage til borgerne efter salg af Ørsted

DEBAT: Problemet i dansk politik er, at politikerne ikke kender grænser for deres iver, når det gælder om at bruge borgernes penge. Men eventuelle penge fra Ørsted-salg skal tilbage til danskerne, skriver Lars Boje Mathiesen (NB).

Af Lars Boje Mathiesen (NB)
Finansordfører for Nye Borgerlige

I Nye Borgerlige støtter vi tanken om at sælge statens andel af Ørsted.

Medmindre du er hardcore socialist, så er der ingen valid argumentation for, at danskerne skal tvinges til at eje et selskab, som anlægger og driver havvindmølleparker.

Det kan danskerne sagtens selv investere i, hvis de mener, det er den rette investering for dem. Derfor skal staten afhænde de 50,1 procent af aktierne, som man på nuværende tidspunkt besidder. 

Vi skal som nation være varsom med at afhænde al kritisk infrastruktur og andet til fremmede og udenlandske investorer. Men efter salget af Radius til Seas-NVE så er dette ikke længere et relevant argument. 

Potentielt gevinst på 130 milliarder
Ørsted har som virksomhed gennemgået en store transformation gennem årene, og har ændret sin profil. Det har været giverigt for aktionærerne, og herunder også staten.

Siden introduktionen på aktiemarkedet så har det grundlæggende været en god lang fremgang, og statens andel af aktierne har oplevet en kraftig stigning på cirka 70-80 milliarder.

Derfor bliver der nu talt om en potentielt økonomisk gevinst på 120-130 milliarder – alt efter aftale og salg – som vil tilkomme staten ved afvikling af aktieandelen. 

Det er på alle måder et massivt beløb. Problemet er dog, at dansk politik er præget af politikere, som ikke kender grænser for deres iver, når det handler om at bruge borgernes penge.

Der er uden tvivl allerede julelys i finansminister Nicolai Wammens (S) øjne. Her er der i sandheden et pengetræ.

Fornuftigt at indlede et salg
Derfor ønsker jeg at sikre, at gevinsten ved realiseringen kommer borgerne til gode, og det eneste rigtige er at betale af på den gæld, som politikerne desværre igennem årene har opbygget. 

Den danske samlede udenlandske og indenlandske statsgæld er i dag på 618 milliarder (2018). Hvis man indbefatter den danske stats indeståender i nationalbanken og andet, så er den på 427 milliarder. 

Vi vil altså med en realisering kunne sænke denne betragteligt, hvilket vil komme danskerne til gavn, da det ville kunne sænke statens renteudgifter betydeligt, langt mere end staten får i årligt udbytte for sine aktier i Ørsted. 

Det vil derfor på alle parametre være fornuftigt at indlede et salg af statens aktier i Ørsted. 

Forrige artikel Det Økologiske Råd: EU bør stramme grebet om plast Det Økologiske Råd: EU bør stramme grebet om plast Næste artikel Bryggerier og købmænd: Misbrug ikke retursystemet til nye emballager Bryggerier og købmænd: Misbrug ikke retursystemet til nye emballager