DF presser på for fjernvarmeløsning i Herning

KRITIK: Der skal ikke presses flere penge ud af fjernvarmekunderne i Herning, mener Dansk Folkeparti. Partiet støtter dermed det socialdemokratiske ønske om at finde en hurtig politisk løsning.

Presset vokser på forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) i sagen om EGJ Varmes ekstraregning til de midtjyske fjernvarmekunder på 172 millioner kroner.

Altinget beskrev fredag Socialdemokratiets utålmodighed med at finde en løsning, som skal forhindre andre fjernvarmeselskaber i fremover at trække forrentet indskudskapital ud af selskaberne.

Men helst også en løsning, som tvinger EGJ Varme til at makulere den ekstraopkrævning på 172 millioner kroner, som Energitilsynet i slutningen af januar ellers gav tilsagn om.

To hatte
Og det ønske støtter Dansk Folkeparti nu.

“Jeg synes ikke, at fjernvarmesektoren skal bruges som et redskab til at skrabe penge ind. Det må være vores opgave som politikere at forhindre det,” siger skatteordfører i Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær.

Flydtkjær beskæftiger sig normalt ikke med forsyningsrelaterede forhold. Men fordi han samtidig er viceborgmester i Herning Kommune, besidder han en særlig indsigt i den aktuelle sag.

Lars Christian Lilleholt har tidligere udtalt til Altinget, at han forsøger at få loven ændret. Men hvordan lovændringen konkret skal se ud, og hvordan en sådan ændring skal ske, har det ikke været muligt at få oplyst.

Farligt at lovændre tilbage i tiden
I Dansk Folkeparti er Dennis Flydtkjær ikke overbevist om, at en lovændring med tilbagevirkende kraft nødvendigvis er det rigtige valg.

“Det er altid farligt at lave lovgivning med tilbagevirkende kraft, så derfor vil jeg i første omgang afvente, hvad Lilleholt kommer frem til,” siger han.

Dennis Flydtkjær blev valgt til Herning Kommunes byråd i 2013 og har som sådan ikke været involveret i beslutningen om salget af EGJ Varme til Dong i 2003. En beslutning, som han mener har fået urimelige konsekvenser for de lokale fjernvarmekunder.

“Hvis Herning Kommune ikke havde solgt selskabet tilbage i 2003, havde man ikke fået de her stigninger. Jeg mener ikke, at det er rimeligt, at de nyere ejere kan gå ind og forrente den historiske indskudskapital,” siger han.

Et spørgsmål om moral
I sidste ende er det under den gældende lovgivning et spørgsmål om moral. Og selvom det formelt er EGJ Varme, der træffer beslutningen, er det også i høj grad et politisk valg, pointerer skatteordføreren.

Bestyrelsesformand i EGJ Varme, Søren Green, er også valgt for Venstre til byrådet i Herning. Et byråd, som er domineret af et massivt Venstre-flertal. Partiet besætter således 19 ud af 31 byrådssæder – med borgmester Lars Krarup (V) for bordenden.

“Jeg synes, at man har presset citronen rigeligt. Og nu ser det så ud til, at man tager en runde mere. Det virker ikke særlig sympatisk. Det er ikke rimeligt, at man bliver ved med at sende regningen videre til forbrugerne,” siger Flydtkjær.

EGJ Varme har allerede opkrævet 282 millioner kroner fra kunderne i forrentning af den historisk indskudte kapital. Penge, som ikke er gået til investeringer i fjernvarmen, men i stedet blandt andet har finansieret diverse kommunale projekter.

Dennis Flydtkjær meddelte sidste uge, at han – blandt andet på grund af en tidligere sygemelding med stress – ikke genopstiller til efterårets kommunalvalg.

Forrige artikel Efter PSO-aftale: Erhvervslivets energiforbrug skyder i vejret Efter PSO-aftale: Erhvervslivets energiforbrug skyder i vejret Næste artikel “Det er jo ikke på grund af mig – Brian” “Det er jo ikke på grund af mig – Brian”